Κάθε χοτ ντογκ που καταναλώνουμε μειώνει την διάρκεια της ζωής μας κατά 36 λεπτά

Διατροφολόγος αναλύει έρευνα του Nature που αναφέρει το κόστος των ανθυγιεινών τροφών στη διάρκεια της ζωής μας. Ποια ακολουθούν.
Open Image Modal
LightFieldStudios via Getty Images
Φωτογραφία Αρχείου.

Διαβάζοντας όσα αποκαλύπτει ο διατροφολόγος Λουί Αλμπέρτο Ζαμόρα, την επόμενη φορά που θα πάμε στο γήπεδο να παρακολουθήσουμε ένα αγώνα μπέιζμπολ, μπάσκετ ή ακόμα και μια συναυλία θα σκεφτούμε πάρα πολύ για να απολαύσουμε ένα χοτ ντογκ.

Σύμφωνα με έρευνα του Nature που επικαλείται ο Ζαμόρα, η κατανάλωση ενός και μόνο χοτ ντογκ μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μας κατά 36 λεπτά, ενώ αν το συνδυάσουμε με κάποιο αναψυκτικό μόλις χάσαμε άλλα 12. Ευτυχώς βέβαια που κάποια ψάρια σου προσθέτουν έως και 28 λεπτά ζωής, θα λέγαμε αν τρώγαμε ψάρια.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία βάσει των συστατικών τους, όπως λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη. 

Ορισμένα τρόφιμα που θεωρούνται ιδιαίτερα νόστιμα, όπως η πίτσα, το χοτ ντογκ και τα ζυμαρικά με τυρί, μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβή για την υγεία μας, μειώνοντας τη διάρκεια της ζωής μας.

Αντίθετα, τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, αν και δεν είναι το «μυστικό» της αιώνιας ζωής, μπορούν να συμβάλλουν στην παράταση της ζωής, προσφέροντας μια ισχυρή ισορροπία στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη, την οποία βέβαια μπορούμε να αμφισβητήσουμε, τα χοτ ντογκ θεωρούνται από τα πιο επιβλαβή φαγητά αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας, ακολουθούμενα από αλλαντικά όπως το προσούτο που αφαιρεί 24 λεπτά από τη ζωή μας, και τα σάντουιτς, τα οποία «κόβουν» 13,6 λεπτά.

Η επικινδυνότητα των χοτ ντογκ οφείλεται στα νιτρικά άλατα που περιέχουν, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καλό είναι να ξέρουμε επίσης πως το μπέικον και τα αγαπημένα μας μπέργκερς, μας αφαιρούν 6 και 9 λεπτά ζωής αντίστοιχα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και ζάχαρη.

Σχεδόν το 75% των τροφίμων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ θεωρείται εξαιρετικά επεξεργασμένα και είναι γεμάτα με πρόσθετα και δυνητικά επιβλαβή συστατικά.

Τα τρόφιμα που μας δίνουν ζωή

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση φυστικοβούτυρου σε σάντουιτς φαίνεται να προσθέτει 32 λεπτά υγιούς ζωής. Στη συνέχεια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσφέρουν 24 επιπλέον λεπτά, ενώ τα φρούτα προσφέρουν 10.

Το ψωμί, ιδιαίτερα το ολικής άλεσης, θεωρείται ουδέτερο ή ελαφρώς ωφέλιμο για την υγεία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά για το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας, αντί για επεξεργασμένα κρέατα, μπορούμε να κερδίσουμε 48 λεπτά ζωής.

Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας διατροφής που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και άλλες ασθένειες, συμβάλλοντας σημαντικά στη μακροζωία.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας. «Η ανάγκη για διατροφικές αλλαγές ώστε να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι ξεκάθαρη. Στοχευμένες αλλαγές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη χωρίς να απαιτούν δραστικές διατροφικές αλλαγές», τονίζει ο δρ. Ολιβιέ Ζουλιέτ.