Καθελκύεται στη Γαλλία η δεύτερη φρεγάτα FDI (Belh@rra), «Νέαρχος»

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες Belh@rra που έχουν παραγγελθεί για το Πολεμικό Ναυτικό
Open Image Modal
Η φρεγάτα «Νέαρχος»
Naval Group

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, η καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος», της δεύτερης φρεγάτας FDI ΗΝ (γνωστής ως Belh@rra - κλάσης «Κίμων») που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τον κ.Δένδια συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

 

 

Πρόκειται για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) γνωστές ως «Belh@rra», του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο. Σημειώνεται πως επιδιώκεται και η απόκτηση μιας τέταρτης, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανανέωσης του στόλου. 

Ο κ. Δένδιας θα αφιχθεί στην Αεροπορική Βάση Lann-Bihoué όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή (11:40 τοπική ώρα). Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου θα ενημερωθεί από τον Διοικητή για το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FDI HN (12:40 τοπική ώρα).

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος» (14:45 τοπική ώρα), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της  Naval Group στη Lorient και μετά θα επιθεωρήσει τις εργασίες στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» (16:00 τοπική ώρα) .

 

 

Oι FDI με τις προηγμένες τους δυνατότητες αναμένεται να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων επιφανείας. Tο σημαντικότερο χαρακτηριστικό που θα φέρoυν στον ελληνικό στόλο οι FDI θα είναι η ενσωμάτωση των πυραύλων επιφανείας- αέρος ASTER 30 σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE: Γενικότερα, οι ελληνικές FDI θα διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας που επιτρέπει την κατάρριψη εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό τους, περιλαμβάνει το προηγμένο ραντάρ SEAFIRE, πυραύλους ASTER 30 (ο συνδυασμός τους παρέχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ), πυροβόλο των 76 χιλιοστών και σύστημα RAM (21 πύραυλοι) για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής/ αντιβληματικής προστασίας του σκάφους. Ως προς τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, καθώς περιλαμβάνουν σόναρ CAPTAS-4, σε συνδυασμό με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και σύγχρονες τορπίλες.

Όσον αφορά στα όπλα κατά πλοίων, περιλαμβάνουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c, ικανούς να πλήττουν εχθρικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (σημειώνεται πως οι γαλλικοί πύραυλοι της «οικογένειας» των Exocet βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο οπλοστάσιο του ΠΝ). Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική Naval Group, οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, πολυηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).