Προκειμένου να περιορίσουμε τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία μας, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα ήπιο περπάτημα πέντε λεπτών κάθε μισή ώρα. Αυτό είναι το βασικό εύρημα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.
Οι ερευνητές ζήτησαν από έντεκα υγιή άτομα μέσης ηλικίας αλλά και ηλικιωμένα να καθίσουν στο εργαστήριο για οκτώ ολόκληρες ώρες, που αντιπροσωπεύουν μια τυπική εργάσιμη ημέρα, για πέντε ημέρες. Μια από τις μέρες αυτές, οι συμμετέχοντες κάθισαν για οκτώ ώρες με ελάχιστα μικρά διαλείμματα μόνο για να επισκεφτούν το μπάνιο.
Τις υπόλοιπες μέρες ωστόσο, οι ερευνητές δοκίμασαν μια σειρά από στρατηγικές, με στόχο να «σπάσουν» για λίγο την καθιστική ρουτίνα των ατόμων με λίγο χαλαρό περπάτημα. Για παράδειγμα, μια μέρα, οι συμμετέχοντες περπατούσαν για ένα λεπτό κάθε μισή ώρα, ενώ την επόμενη περπατούσαν για πέντε λεπτά ανά ώρα.
Σκοπός των ερευνητών ήταν να βρουν πώς θα μπορούσε να αντισταθμίσει κανείς τις βλαβερές συνέπειες μιας καθιστικής εργασίας με το λιγότερο δυνατό περπάτημα. Αυτό το υπολόγισαν μετρώντας τις μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Συμπέραναν λοιπόν, ότι ένας χαλαρός περίπατος πέντε λεπτών κάθε μισή ώρα είναι η μόνη στρατηγική που μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τις στιγμές που πιάνουμε τον εαυτό μας να κάθεται για πολλές συνεχόμενες ώρες.
Μόλις πέντε λεπτά περπάτημα κάθε μισή ώρα μείωσαν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό κατά σχεδόν 60%. Επιπλέον, η εν λόγω στρατηγική μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά τέσσερις έως πέντε βαθμούς σε σύγκριση με το να κάθεται κανείς όλη μέρα.
Πέρα όμως από τα οφέλη για τη σωματική υγεία που προκύπτουν από τα διαλείμματα για περπάτημα, παρατηρήθηκαν εξίσου σημαντικά οφέλη και για την ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ψυχική τους κατάσταση χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι σε σύγκριση με το κάθισμα σε μια θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ένα ήπιο περπάτημα διάρκειας πέντε λεπτών κάθε μισή ώρα περιορίζει σημαντικά τα αισθήματα κόπωσης, και δημιουργεί στους εργαζομένους θετική διάθεση γεμίζοντάς τους ενέργεια.
Τέλος, μέσα από την έρευνα αποδεικνύεται και πως ακόμη και μια μικρή βόλτα, έστω και μία φορά την ώρα ήταν αρκετή για να τονώσει τη διάθεση μας και να καταστείλει τα αισθήματα κόπωσης.
Σε τί συμβάλλουν τα νέα ευρήματα
Οι άνθρωποι που κάθονται πολλές ώρες αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, άνοια και αρκετούς τύπους καρκίνου σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τα άτομα που κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής μας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε αντίθεση με την καθημερινή άσκηση που υπόσχεται να περιορίσει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία μας.
ΠΗΓΗ: sciencealert.com