Σι-Πούτιν υπόσχονται μια νέα παγκόσμια τάξη: Προωθούμε αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 100 χρόνια

Καμία ουσιαστική δήλωση των δύο ηγετών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Δύση απαντά στο κοινό σινορωσικό μέτωπο με βοήθεια του ΔΝΤ στο Κίεβο ύψους 16δις. δολαρίων
|
Open Image Modal
SPUTNIK via via REUTERS

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε το πρωί από την Μόσχα μετά από μια μεγαλειώδη επίδειξη αλληλεγγύης προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και συνάμα προφανή σχηματισμό  κοινού μετώπου κατά της Δύσης.

Η πρόθεσή τους, στην οποία είχε αναφερθεί η Σι Τζινπίνγκ μόλις αφίχθη στην ρωσική πρωτεύουσα την Δευτέρα, εκφράστηκε και καθώς αποχαιρετούσε τον Πούτιν στις τελευταίες δηλώσεις τους: ”Τώρα, γίνονται αλλαγές αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, προωθούμε αυτές τις αλλαγές” είπε ο κινέζος για να απαντήσει ο ρώσος ηγέτης: ″Συμφωνώ”. 

Φυσικά η αλλαγή, δεν είναι άλλη από αυτή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, με τον κινέζο πρόεδρο να έχει από την αρχή του ταξιδιού του τονίζει η ″πολυμέρεια” και η ”πολυπολικότητα” στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι το κοινό όραμα Κίνας-Ρωσίας, απέναντι στην μονοκρατορία, όπως αμφότερες την αντιλαμβάνονται, των ΗΠΑ. 

Το ταξίδι του Σι πάντως ολοκληρώνεται χωρίς μεν να προσφέρει -τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα- άμεση υποστήριξη στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και χωρίς καμία προφανή ένδειξη πως οι προσπάθειες του κινέζου προέδρου να διαδραματίσει κάποιον ρόλο ως μεσολαβητή για την επίτευξη ειρήνης, σημείωσαν κάποια πρόδο. 

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Σι δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου σε επίσημες δηλώσεις του στο ουκρανικό με εξαίρεση την αναφορά του την Τρίτη στις τελικές του παρατηρήσεις ότι η Κίνα τηρεί ”αμερόληπτη στάση”.

Απαντώντας στη συνάντηση Σι-Πούτιν, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η θέση της Κίνας δεν ήταν αμερόληπτη και προέτρεψε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Ουκρανίας προκειμένου να τερματιστεί η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς ο Σι ετοιμαζόταν να φύγει από τη Μόσχα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και στα βόρεια και ανατολικά της Ουκρανίας ενώ υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις με drone που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στην περιφέρεια του Κιέβου. 

Προαναγγελθείσα από το Κρεμλίνο ως ένδειξη υποστήριξης από τον πιο ισχυρό φίλο του Πούτιν, η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα έγινε με μία προσεκτικά σκηνοθετημένη μεγαλοπρέπεια ενώ υπήρξε πλήθος επίδειξης αβροτήτων μεταξύ των δύο ανδρών που διατηρούν στενή φιλική σχέση. 

Ο Σι και ο Πούτιν απευθύνονταν ο ένας στον άλλο με τον χαρακτηρισμό ”αγαπημένε φίλε” δεσμεύτηκαν σε περαιτέρω οικονομική συνεργασία και περιέγραψαν τις σχέσεις των χωρών τους ως τις καλύτερες από ποτέ.

Open Image Modal
SPUTNIK via via REUTERS

Σε μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε, περιλαμβάνονται οι γνώριμες κατηγορίες κατά της Δύσης -όπως ότι  η Ουάσιγκτον υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα και το ΝΑΤΟ ”μπήκε” στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού- ενώ επίσης υποστηρίζεται ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν συνιστά ”στρατιωτικοπολιτική συμμαχία”. 

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Πούτιν επαίνεσε τον Σι για το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα και κατηγόρησε το Κίεβο και τη Δύση για την απόρριψη του.

Η Δύση βλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ως ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο  ο Πούτιν, να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να εδραιώσει την παρουσία του σε εδάφη που έχει ήδη καταλάβει.

Το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα τερματιστεί ο αιματηρός πόλεμος που διαρκεί ήδη πάνω από έναν χρόνο και έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Η Δύση προσπάθησε να απομονώσει τη Ρωσία μέσω παγκόσμιων κυρώσεων και ο Πούτιν αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει καμία από τις κινήσεις αυτές και έτσι οι σύμμαχοι του Κιέβου ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία εξοπλίζοντάς την, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί. 

Καθώς ο Σι και ο Πούτιν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Κίεβο για ένα τετραετές πακέτο δανείου περίπου 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα θα στηρίξουν σημαντικά την χώρα που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και την οικονομία της. 

Open Image Modal
SPUTNIK via via REUTERS

Στο μεταξύ σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο κορυφής με τον Σι, ο Πούτιν καταδίκασε τα βρετανικά σχέδια για αποστολή πυρομαχικών αρμάτων μάχης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις.

″Εάν συμβούν όλα αυτά, οι Ρώσοι θα πρέπει να απαντήσουν αναλόγως, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό στοιχείο”, είπε ο Πούτιν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια μέρα νωρίτερα, η Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Άναμπελ Γκόλντι είχε πει ότι ορισμένα από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία περιλαμβάνουν φυσίγγια διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ξεχωριστά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιταχύνουν την παράδοση στην Ουκρανία 31 αρμάτων μάχης Abrams μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Το Κίεβο είχε ζητήσει τανκς καθώς και άλλο εξελιγμένο δυτικό στρατιωτικό υλικό, καθώς η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς με τις δύο πλευρές να έχουν μεγάλες απώλειες.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους συμμάχους της να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών, και να το κάνουν χωρίς καθυστέρηση.

″Ένα από τα ζητήματα που τραβάει πάντα τη μέγιστη προσοχή είναι η προμήθεια πυρομαχικών, η υποστήριξη από τους εταίρους μας. Αναμένουμε αυξημένες προμήθειες ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε - και το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή”, είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία την Τρίτη.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να στείλουν 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού κατά τη διάρκεια του  έτους στην Ουκρανία η τα καταναλώνει γρηγορότερα από ό,τι μπορούν να την προμηθεύσουν οι σύμμαχοι.