Κάτι που παραλείπουμε πριν την πτήση θέτοντας σε κίνδυνο την όψη και την υγεία του δέρματός μας

Οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή μας η απερισκεψία, ενδέχεται να μας κοστίσει ακριβά.
|
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images

Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε αεροπορικώς, φροντίζουμε να πάρουμε μαζί μας ένα-δυο καλά βιβλία και μερικά σνακ, ενώ δεν ξεχνάμε να κατεβάσουμε και μερικές λίστες με τα αγαπημένα μας μουσικά κομμάτια, στο τάμπλετ ή το κινητό, προκειμένου να περάσει ευχάριστα η ώρα.

Πόσοι ωστόσο, καθώς πλησιάζει η ώρα της πτήσης, δίνουμε βάση στην φροντίδα του δέρματός μας;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους που διατηρούν λογαριασμούς στο TikTok, η αντηλιακή προστασία δεν θεωρείται απαραίτητη μόνο όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, αλλά και όταν ταξιδεύουμε προς τον προορισμό μας.

Κι αυτό επισημαίνεται από τότε που ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μόνο μια ώρα μέσα στο αεροπλάνο αρκεί, προκειμένου να εκτεθούμε σε ακτινοβολία που αντιστοιχεί σε είκοσι λεπτά στην ξαπλώστρα, κάτω από τον καυτό ήλιο.

“Μόνο μια ώρα μέσα στο αεροπλάνο αρκεί, προκειμένου να εκτεθούμε σε ακτινοβολία που αντιστοιχεί σε είκοσι λεπτά στην ξαπλώστρα, κάτω από τον καυτό ήλιο.”

Αυτό οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, που αυξάνεται ανάλογα με το υψόμετρο, αλλά και στα τζάμια ορισμένων αεροσκαφών, που επιτρέπουν στην ακτινοβολία να τα διαπερνά απειλώντας ανοιχτά την επιδερμίδα μας.

Η μελέτη διαπίστωσε μεταξύ άλλων, ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι υψηλότερα όταν πετάμε πάνω από πυκνά σύννεφα και χιονισμένες εδαφικές εκτάσεις, καθώς το χιόνι και τα νέφη αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επιπλέον, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2015, οι πιλότοι και το πλήρωμα του αεροπλάνου που συμμετείχαν στην έρευνα, διαγνώστηκαν με μελάνωμα σε περίπου διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Η δερματολόγος Βικτόρια Έβανς, μας προτρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε αεροπορικώς και όχι μόνο.

«Ως ταξιδιώτες θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, καθώς συνήθως τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και γυαλί. Υλικά δηλαδή, που επιτρέπουν στις επιβλαβείς ακτίνες UVA να έρθουν σε επαφή με το δέρμα του προσώπου μας, απειλώντας την όψη και κυρίως την υγεία της επιδερμίδας μας», προειδοποιεί η Έβανς.

Πώς θα προστατευτούμε

«Η αντηλιακή προστασία θα πρέπει να ξεκινά πριν καν επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο. Ήδη από το σπίτι, φροντίζουμε να απλώσουμε προσεκτικά στο δέρμα μας επαρκή ποσότητα αντηλιακού, μισή ώρα πριν την έκθεσή μας ακόμη και σε ήπιο ηλιακό φως», μας συμβουλεύει η Έβανς.

Η δερματολόγος Δρ. Ζιον Κο Λαμ, στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, @dr.zionko, συμφωνεί με την Έβανς, ενώ προτείνει τη χρήση αντηλιακής κρέμας με βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ, συστατικά που συντηρούν την υγρασία του δέρματός, διατηρώντας το ενυδατωμένο για ώρες.

Ωστόσο, οι δερματολόγοι από το Διεθνές Συμβούλιο για την καταπολέμηση του Καρκίνου (Cancer Council) μας καθησυχάζουν, τονίζοντας πως στα σύγχρονα αεροσκάφη τα τζάμια κάνουν καλή δουλειά σε ό,τι αφορά το φιλτράρισμα του φωτός και τον περιορισμό της ακτινοβολίας που επιφυλάσσει κινδύνους για την υγεία της επιδερμίδας μας.

Το Διεθνές Συμβούλιο για την καταπολέμηση του Καρκίνου επισημαίνει όμως, πως δεν κινδυνεύουμε από την ηλιακή ακτινοβολία μόνο μέσα στο αεροπλάνο ή στην παραλία, αλλά και όταν κυκλοφορούμε έξω στο δρόμο.

Γι’ αυτό συνιστά, όταν τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι μέτρια ή υψηλά, να αναζητάμε σκιερά μέρη, να φοράμε καπέλο που να καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι, το λαιμό και τα αυτιά μας, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό με τουλάχιστον 30 βαθμούς προστασίας.