Κατώτατος μισθός με αλγόριθμο: Νέο μοντέλο στο τραπέζι από το υπουργείο Εργασίας

Αρχίζει νέος κύκλος επαφών με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.
Open Image Modal
Εurokinissi

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών σε πολύ χαμηλά επίπεδα είναι αυτή τη στιγμή η Νο1 ανησυχία των Ελλήνων πολιτών και έχει αναχθεί σε πολιτικό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εκκινήσει νέο κύκλο επαφών με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το νέο πλαίσιο καθορισμού κατώτατου μισθού που αναμένεται να αυξηθεί τον Απρίλιο του 2025.

Κύριο θέμα των διαβουλεύσεων θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που προτείνεται σε αυτό.

Στο τραπέζι μπαίνει για πρώτη φορά η πρόταση χρήσης μαθηματικού τύπου, στη βάση του παραδείγματος του γαλλικού συστήματος αλλά και παρόμοιων συστημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως ένας πιο αντικειμενικός, προβλέψιμος και διαφανής τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

Μισθός μέσω αλγόριθμου

Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.

Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Ξεκινούν οι επαφές

Το πόρισμα παραδόθηκε στην Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου στις 8 Οκτωβρίου. Σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας η Ν.Κεραμέως ενεργοποιεί τον διάλογο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, με την αυλαία των συναντήσεων να ανοίγει με την ΓΣΕΕ.

Η συνάντηση της Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ είναι προγραμματισμένη για αύριο, 15 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των λοιπών εθνικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΣΕΒ).

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους όλων τους εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας που προωθεί.

12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών μέσα στο 2025

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2025, θα γίνουν 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων για τους φορολογούμενους το ερχόμενο έτος, κάτι που υπενθύμισε σήμερα (14/10) από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.