Κατρακύλα για το Ρούβλι: Στη χαμηλότερη τιμή του από την εισβολή στην Ουκρανία

Η αξία του ρουβλίου δεν έχει υποχωρήσει σε αυτό το επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.
Open Image Modal
Anton Petrus via Getty Images

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή του εδώ και ένα χρόνο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 82 ρούβλια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρωί της Παρασκευής (7/4) στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (MOEX).

Η Ρωσία έχει πληγεί με τεράστιες οικονομικές κυρώσεις από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρει το BBC.

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι η οικονομία της είχε συρρικνωθεί κατά 2,1% το 2022 , πολύ λιγότερο από την πτώση 15% που είχε προβλεφθεί.
Το ρούβλι υποχώρησε επίσης κατά 2% στα 90,06 έναντι του ευρώ το πρωί της Παρασκευής.

Οι χρηματιστές είπαν ότι η πτώση συνδέεται με διάφορους παράγοντες, όπως οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο, η μείωση των ρωσικών εσόδων και η πώληση δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής.

Η αξία του ρουβλίου δεν έχει υποχωρήσει σε αυτό το επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, αν και ήταν ακόμη χαμηλότερη αμέσως μετά την εισβολή, όταν έπεσε στα 113 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ.

Το νόμισμα σταθεροποιήθηκε τον Ιούλιο για να φτάσει τα 50 ρούβλια - αλλά από τότε έχει αποδυναμωθεί ξανά.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιμείνει ότι η οικονομία στέκεται σθεναρή ενάντια στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η τελευταία πτώση συνδέεται με αλλαγές στις εισαγωγές και τις εξαγωγές στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η ισοτιμία κυμάνθηκε με «τις συνθήκες αλλαγής των διεθνών οικονομικών συνθηκών».

Ερωτηθείς εάν οι ρώσοι πολίτες πρέπει να ανησυχούν, είπε ότι το ρούβλι είναι πιθανό να ενισχυθεί χάρη στις συνεχείς πωλήσεις ρωσικής ενέργειας στην παγκόσμια αγορά.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι προσαρμόζει την οικονομία της ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και ότι ελπίζει να έχει ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία έως το 2024.