«Εμείς ξεκαθαρίσαμε στην πΓΔΜ τη δική μας θέση και την ανάγκη να διαχωριστεί η δική μας Μακεδονία από τη δική τους χώρα», δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σημείωσε ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές» και πρόσθεσε ότι «η πΓΔΜ πιέζεται γιατί θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ».
Επισήμανε ότι «το πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ έπρεπε να έχει λυθεί από τη δεκαετία του ’90 αλλά δεν βρέθηκε λύση λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ».
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να εδραιωθεί ένα πνεύμα επιθυμίας να βρεθεί λύση. Και φαίνεται τώρα, μετά από μια δεκαετία περίπου, ότι και η άλλη πλευρά δείχνει την επιθυμία να βρεθεί λύση στο μοναδικό θέμα που μας χωρίζει, το όνομα. Από κει και μετά έχουν γίνει ήδη έξι γύροι συναντήσεων για να οικοδομηθούν τα μέτρα εμπιστοσύνης, μέτρα χαμηλής πολιτικής, τί θα γίνει για παράδειγμα με τη σιδηροδρομική γραμμή», είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Η συνάντηση χθες συνέχισε στο ίδιο επίπεδο, σε υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή πώς θα συσφίξουμε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και με τον Νίκο Κοτζιά συζητήθηκαν τα θέματα μεθοδολογίας, πως θα περάσουμε δηλαδή από δω και πέρα για να έχουμε ένα σύντομο αποτέλεσμα. Ξεκαθαρίστηκε στην άλλη πλευρά, αυτό που έχει δηλωθεί επίσημα ότι είναι η εθνική μας γραμμή, ότι επιδιώκουμε δηλαδή να βρούμε λύση με ένα όνομα που θα ξεχωρίζει σαφώς τη δική μας Μακεδονία από το δικό τους κράτος και που δεν θα αποτελεί όχημα για οποιουδήποτε είδους αλυτρωτισμό. Μια σύνθετη ονομασία που θα έχει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «η ονομασία erga omnes είναι σαφώς προϋπόθεση για να έχουμε λύση και να μην κοροϊδευόμαστε. Από κει και μετά το θέμα της σύνθετης ονομασίας πρέπει να έχει τα δύο χαρακτηριστικά που είπα. Να φαίνεται ότι δεν διατηρεί βλέψεις προς τη δική μας την επικράτεια. θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προς την εξάλειψη του αλυτρωτισμού».
Ο κ.Κατρούγκαλος μη θέλοντας να δώσει λεπτομέρειες για την ονοματολογία καθώς η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, σημείωσε ότι υπάρχει διαδικασία σε επίπεδο ΟΗΕ.
«Και οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση να επιλυθεί το θέμα. Δεν είναι το θέμα να έχουμε pool oνομάτων, όπως διαλέγουμε όνομα για το παιδί μας. Η μεθοδολογία είναι το βασικό ζήτημα (...) Από τη στιγμή που η διπλωματία δεν είναι μυστική, ξέρουμε τι επιδιώκουμε- έχει παρεξηγήσει την έννοια η ΝΔ- από κει και μετά τα επιμέρους βήματα δεν πρέπει να προανακοινώνονται γιατί δεν είναι πια διπλωματία».
«Ήταν ένα θέμα που έπρεπε να είχε λυθεί από τη δεκαετία του ’90 και ο λόγος που δεν λύθηκε είναι τα εσωκομματικά και τα μικροκομματικά της ΝΔ. Και το λέω αυτό γιατί είναι ένα θέμα που δεν έχει την πολυπλοκότητα ενός Κυπριακού ή των ελληνοτουρκικών. Επομένως καθυστερήσαμε πολύ να το λύσουμε, αιμορραγούμε διπλωματικό κεφάλαιο και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μεγάλη πλειονότητα των κρατών έχει αναγνωρίσει αυτό το κράτος με το συνταγματικό του όνομα.(...) Η πρώτη διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε τα χρονίζοντα προβλήματα να τα φθάνουμε σ΄ένα τέλος. Δεν έχει αλλάξει μόνο η δική μας διάθεση για λύση, αλλά και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και παραπάνω το κράτος των Σκοπίων βλέπει με ρεαλισμό το ζήτημα γιατί κι αυτή έχει πίεση γεωπολιτική. Θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στους άλλους οργανισμούς και ξέρει ότι αν δεν βρεθεί λύση δεν θα ενταχθεί. (...) Τα γεωπολιτικά συμφέροντα και των δύο κρατών για εντελώς διαφορετικούς λόγους συνηγορούν προς την εξεύρεση λύσης. (...) Με το γειτονικό κράτος έχουμε πολύ καλές οικονομικές σχέσεις. Το μοναδικό ζήτημα που μας χωρίζει είναι η υποψία αλυτρωτισμού που υπάρχει στο μυαλό ορισμένων από τους εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, όχι σε όλο το πολιτικό σύστημα. (...) Να δούμε τα βιβλία της ιστορίας και από τις δυο πλευρές- δε νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα από τη δική μας πλευρά”. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν αποτελούν εμπόδιο στη διαπραγμάτευση και υπενθύμισε ότι υπάρχουν μεν ιδεολογικές διαφορές, αλλά κάθε φορά που υπήρξαν θέματα οι ΑΝΕΛ δεν εκβίασαν και δεν είπαν ‘πάρτε πίσω αυτό, αλλιώς θα ρίξουμε την κυβέρνηση’. «Αν βρούμε αυτό που θεωρούμε εθνικά συμφέρουσα λύση, θα υπάρξει ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή».
Ειδικά για τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό, ο κ.Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «υπάρχει μια παλινδρόμηση, αλλά αυτή τη φορά η κατάληξη είναι σε ορθότερο σημείο από το αρχικό. Θυμίσω ότι στην αρχή η ΝΔ έλεγε το παράλογο ότι ακόμη κι αν έρθει μια εθνικά συμφέρουσα λύση, αλλά δεν υποστηρίζεται από τους ΑΝΕΛ, τότε η ΝΔ θα την καταψήφιζε. Αυτό είναι αντικοινοβουλευτικό και άτοπο, ήταν παράδοξο γιατί τί μπορεί να έχει ανώτερη αξιολογική ισχύ από το εθνικό συμφέρον; (...) Να ελπίζουμε ότι θα έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις και θα φθάσει στη Βουλή το ζήτημα μετά από 25 χρόνια που θα έπρεπε να έχει λυθεί».
-Για το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών ο κ.Κατρούγκαλος διαχώρισε την έκδοση από την παροχή ασύλου. «Δεν εκδίδουμε κάποιον όταν θεωρούμε ότι είτε οι συνθήκες της δίκης είτε η τιμωρία που απειλείται δεν συμβαδίζει με το δικό μας σύστημα. Η διαδικασία μη έκδοσης δεν συναρτάται με την κρίση ότι είναι άξιος προστασίας κάποιος», είπε χαρακτηριστικά.
-Για τους πλειστηριασμούς, είπε ότι «με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη προστατεύεται η λαϊκή κατοικία». Πρόσθεσε πως «αν δεν ισορροπήσει το ενεργητικό με το παθητικό των τραπεζών, θα έχουμε τράπεζες ζόμπι και δεν θα μπορούν να πάρουν δάνεια ούτε οι πολίτες, ούτε οι επιχειρήσεις».
-Για το θέμα των απεργιών, είπε ότι «κακώς οι συνδικαλιστές κατηγορούν την κυβέρνηση, γιατί ο νόμος δεν καταργεί την απεργία».