Κατσίκες, πίθηκοι, πελεκάνοι και μια μαύρη γάτα - Τελικά τι θέλει να μας πει ο Banksy;

Σύμφωνα με τον Observer, ένα έβδομο έργο πρόκειται σύντομα να εμφανιστεί σε τοποθεσία - έκπληξη.
Open Image Modal
Μια μεγάλη γάτα που τεντώνεται ή, είναι έτοιμη να ορμήσει. Το πιο πρόσφατο έργο του Banksy έκανε την εμφάνιση του στο Λονδίνο, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Dan Kitwood via Getty Images

Το πιο πρόσφατο από την τελευταία σειρά έργων του Banksy είναι μια μεγάλη μαύρη γάτα (αιλουροειδές) που μοιάζει σαν να τεντώνεται ή σαν να είναι έτοιμη να ορμήσει, η οποία έκανε την εμφάνιση της σε μια ξύλινη διαφημιστική πινακίδα στο βορειοδυτικό Λονδίνο, το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Ο ανώνυμος καλλιτέχνης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δική του δημιουργία, δημοσιεύοντας τη σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Instagram, υπόσχεται λίγη ακόμη καλοκαιρινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Observer, ένα έβδομο έργο πρόκειται σύντομα να εμφανιστεί σε τοποθεσία - έκπληξη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι κάτοικοι του Λονδίνου θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για λίγες ημέρες ακόμη.

Εδώ και μια εβδομάδα, οι δρόμοι της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν κατακλυστεί από ασυνήθιστες παραστάσεις ζώων, ευγενική χορηγία του Banksy, μεταξύ των οποίων μία κατσίκα, ένας πελεκάνος και τρεις πίθηκοι.

Το όραμα του street artist είναι απλό, αναφέρει το δημοσίευμα: η τελευταία σειρά γκράφιτι σχεδιάστηκε για να ευθυμήσει τον κόσμο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι τίτλοι των ειδήσεων είναι ζοφεροί και το φως είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί μέσα στις σκιές.

Η ελπίδα του Banksy είναι ότι τα ευφρόσυνα έργα του θα χαροποιήσουν τους ανθρώπους με μια στιγμή απροσδόκητης διασκέδασης, αναδεικνύοντας την ικανότητα για δημιουργικό παιχνίδι, αντί για την καταστροφή και τον αρνητισμό.

Όλα ξεκίνησαν από μία κατσίκα που ισορροπεί σε μια άκρη ενώ πέφτουν κομμάτια βράχων, που εμφανίστηκε στις αρχές της εβδομάδας στον τοίχο ενός κτιρίου κοντά στη γέφυρα Kew στο Ρίτσμοντ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Κάποιοι ισχυρίστηκαν -καθώς ο Banksy δημοσίευσε την εικόνα στο Instagram, χωρίς λεζάντα- ότι συμβολίζει την παράνοια της ανθρωπότητας.

Την Τρίτη εμφανίστηκαν δύο ελέφαντες που προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον, πάνω στα χτισμένα παράθυρα μιας κατοικίας στο Τσέλσι.

Στη συνέχεια ήρθε ίσως η πιο χαρούμενη μέχρι στιγμής εικόνα, όταν την Τετάρτη αποκαλύφθηκε η εικόνα τριών πιθήκων που αιωρούνται σε μια γέφυρα του Brick Lane στο ανατολικό Λονδίνο.

Την Πέμπτη ακολούθησε ένας μοναχικός λύκος που ουρλιάζει, ζωγραφισμένος σε ένα μεγάλο δορυφορικό πιάτο σε μια στέγη στο Peckham, που λίγες ώρες μετά κλάπηκε από δύο μασκοφόρους. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Banksy δήλωσε ότι η κλοπή δεν σχετίζεται με τον καλλιτέχνη και ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το πιάτο.

Την Παρασκευή εμφανίστηκε ένα ζευγάρι πεινασμένων πελεκάνων που τρώνε ψάρια πάνω από ένα μαγαζί fish and chip στο Walthamstow.

Ο Banksy, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, εργάζεται υπό την κάλυψη της νύχτας με μια μικρή ομάδα βοηθών και θεωρείται ότι κάποιες φορές έχει εντοπιστεί την ώρα που φιλοτεχνεί τα έργα του. 

Όπως γράφει ο Guardian, οπτικό υλικό που βιντεοσκοπήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στις 5 π.μ., καταγράφει ένα άνδρα με γένια σε ένα φορτηγό, ο οποίος χειρίζεται μια ανυψωτική πλατφόρμα που ανεβάζει κάποιον που φορά μια μεγάλη λευκή μάσκα στο πρόσωπο του.