Ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013, δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση παραβιάζει νομικά πρότυπα και είναι προϊόν πολιτικής πίεσης στο δικαστήριο.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Καβάλα την περασμένη εβδομάδα, σε μια υπόθεση που το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης και οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι έχει πολιτικά κίνητρα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και οι δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, ζήτησαν να σταματήσει η κράτηση του Καβαλά.
«Η απόφαση είναι αυθαίρετη και ελήφθη κατά παράβαση των νομικών κανόνων υπό πολιτική πίεση», ανέφερε ο Καβαλά σε ανακοίνωσή του.
Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία βλέπουν την απόφαση ως προσπάθεια της κυβέρνησης του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει τους αντιπάλούς του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η Δύση είχε επικεντρωθεί στην ποινή λόγω της χρηματοδότησης της και της υποστήριξής της προς τον Τούρκο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
″Η Άγκυρα κατανοεί τις αντιδράσεις για την καταδίκη του Καβαλά. Το άτομο που έχουν χρηματοδοτήσει και χρησιμοποιήσει έχει μπει στη φυλακή”, είπε ο Τσαβούσογλου.
Μιλώντας δύο ημέρες μετά την ετυμηγορία, ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Καβαλά άνθρωπο του Τζορτζ Σόρος στην Τουρκία, αναφερόμενος στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επενδυτή και φιλάνθρωπο.
Ο Καβαλά αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις και ότι χρηματοδοτείται από τον Σόρος. Οι διαδηλώσεις του Γκεζί ξεκίνησαν ως μικρές διαμαρτυρίες σε ένα πάρκο της Κωνσταντινούπολης και μετατράπηκαν σε πανεθνικές αντικυβερνητικές αναταραχές.
″Εγιναν προσπάθειες να δικαιολογηθεί η απόφαση του δικαστηρίου με δηλώσεις ότι υποστηρίζομαι από τον Σόρος. Η αλήθεια είναι ότι δεν οργάνωσα τις διαδηλώσεις του Γκεζί”, ανέφερε ο Καβαλά στη δήλωσή του.
«Είναι μάταιο να συνδέουμε τον Σόρος ή οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα με το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βγήκαν στους δρόμους ενάντια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές με αίσθημα δικαιοσύνης, απαιτώντας ελευθερία».
«Η δίκη Γκεζί αποκάλυψε την κατάσταση του δικαστικού σώματος, εκθέτοντας περαιτέρω τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί για τους Τούρκους πολίτες η χειραγώγηση του δικαστικού σώματος με τέτοιους τρόπους», πρόσθεσε ο Καβαλά.