Καζακστάν: Συλλήψεις αξιωματούχων για προδοσία

Μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφαλείας της χώρας.
|
Open Image Modal
Stringer . via Reuters

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν την Παρασκευή ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών, ενώ νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

Στο μεταξύ, η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από το Καζακστάν των μη απολύτως απαραίτητων μελών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των συγγενών τους που εργάζονται στο γενικό προξενείο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, όπου παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τις αρχές.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ στο Καζακστάν πρέπει να είναι ενήμεροι ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ενδέχεται να πλήξουν πολύ σοβαρά τη δυνατότητα της αμερικανικής πρεσβείας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε Αμερικανούς πολίτες που αποχωρούν» από τη χώρα, σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αναγκαίο να ζητήσει το Καζακστάν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός του, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και προειδοποίησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» να αποχωρήσουν στο μέλλον.

«Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι αφού βρεθούν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνετε να φύγουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Στο Καζακστάν, τη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, ξέσπασαν ταραχές από την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε μεγάλες πόλεις, κυρίως στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα, όπου μετατράπηκαν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Ρωσία έστειλε στρατό για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.

«Μου φαίνεται ότι οι αρχές και η κυβέρνηση του Καζακστάν είναι αναμφιβόλως σε θέση να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις διαδηλώσεις και να επαναφέρουν την τάξη, σεβόμενες τα δικαιώματα των διαδηλωτών. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί ακριβώς χρειάζονταν την εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις να μην παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να δείξουν διάθεση ότι θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους θεσμούς της χώρας.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ κάλεσε τον πληθυσμό να υποστηρίξει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Ναζαρμπάγεφ «κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας», αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP