Κεφτεδάκια νόστιμα, τραγανά απ έξω, αφράτα και ζουμερά μέσα. Σκορδάτα με μπόλικο δυόσμο, κάνουν καλή συντροφιά με γλυκόπιοτο βαρελίσιο κρασί και ιστορίες από τα παλιά. Μεζές της γιορτής και της παρέας, για γλέντια που στήνονται στο πι και φι!
Φαγάκι που ξετρελαίνει τα παιδιά. Γιούπιιιιιιιιιιι φωνάζουν, παρατάνε τη σχολική τσάντα και ορμούν στο τραπέζι με τους κεφτέδες και τις τηγανητές πατάτες!
Υλικά για 4 χορταστικές μερίδες
500 γρ. κιμά σπάλα μοσχαρίσια 1 φορά κομμένος
2 κριθαροκουλούρες ή 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο αυγό
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά καπνιστή πάπρικα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Μουλιάζουμε τις κριθαροκουλούρες για μερικά λεπτά σε ένα μπολ με νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Βήμα 2ο: Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά. Κάνουμε μια λακκουβίτσα πιέζοντας τον κιμά προς τα τοιχώματα του σκεύους. Στύβουμε καλά με τα χέρια μας τις κριθαροκουλούρες και τις ρίχνουμε μαζί με τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο (μόνο τα φύλλα- χωρίς τα κοτσάνια), το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε και τα τελευταία υλικά στο μείγμα (αυγό, αλάτι και λίγο πιπέρι) και ζυμώνουμε καλά. Όταν γίνει ένα ωραίο ομογενοποιημένο μείγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον μία ωρίτσα, ώστε να ανακατευτούν όλα τα αρώματα και να ενισχυθεί η έντασή τους.
Βήμα 3ο: Πλάθουμε τους κεφτέδες σε στρογγυλά ισομεγέθη μπαλάκια όσο μεγάλα ή μικρά θέλουμε. Προσοχή, ΔΕΝ αλευρώνουμε.
Βήμα 4ο: Γεμίζουμε, περίπου μέχρι τη μέση, ένα φαρδύ τηγάνι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε σε εστία δυνατής έντασης. Ρίχνουμε έναν κεφτέ στο τηγάνι δοκιμαστικά να δούμε εάν έχει ανέβει η θερμοκρασία του λαδιού.
Όταν το λάδι αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε έναν έναν τους κεφτέδες στο τηγάνι. Αργά, χωρίς να βιαζόμαστε, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού μέχρι να ρίξουμε και τον τελευταίο. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα σε εστία μεσαίας έντασης.
Μόλις ο πρώτος κεφτές πάρει χρώμα ροδοκόκκινοκαφέ αρχίζουμε να τους γυρνάμε έναν έναν με τη σειρά που τους ρίξαμε στο τηγάνι για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και από την άλλη πλευρά.
Εφόσον ολοκληρωθεί το ψήσιμο και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή και τους σερβίρουμε απευθείας στο πιάτο.
Πασπαλίζουμε με λίγη γλυκιά καπνιστή πάπρικα και τα κεφτεδάκια θα έχουν γεύση σαν να έχουν τηγανιστεί σε φωτιά με ξύλα όπως παλιά!
Θα νιώθεις ότι τρως τα κεφτεδάκια της γιαγιάς σου από το χωριό!
Τρώγονται για κυρίως γεύμα και τα συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και ένα ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού αρωματισμένο με ξύδι και μουστάρδα.
Είναι τέλειο συνοδευτικό σε λαδερά όπως σπανακόρυζο και φασολάκια.
Και φυσικά είναι ο τέλειος μεζές για κρασάκι και καλή παρέα!
Βασικά καταναλώνονται σα στραγάλια και τελειώνουν πριν καν το καταλάβεις!!!
Ωραίο πράμα τα κεφτεδάκια!” (ατάκα από την ελληνική ταινία, Ένας ήρωας με παντούφλες, 1958)
Σημαντικές επισημάνσεις
Ναι, όσο και να σας φαίνεται περίεργο δεν αλευρώνω τα κεφτεδάκια για το τηγάνισμα! Εμπιστευτείτε με και δοκιμάστε το με 2-3 κεφτέδες. Θα δείτε πως τελικά θα τους τηγανίσετε όλους έτσι και δεν θα αλευρώσετε ποτέ ξανά τα κεφτεδάκια σας.
Ζυμώστε καλά το μείγμα για τους κεφτέδες, ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνω για το τηγάνισμα και οι κεφτέδες σας θα είναι τραγανοί απέξω, ζουμεροί και αφράτοι μέσα.
Πλάστε τους κεφτέδες σε μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού (περίπου δύο μπουκιές ο ένας) όταν πρόκειται για κυρίως πιάτο. Για μεζέ πλάστε τους σε μικρότερο μέγεθος (μια μπουκιά) για να φτουράνε! Και μιας και μιλάμε για μέγεθος, θυμάστε την ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Το Κλωτσοσκούφι με τους τεράστιους κεφτέδες που σκορπούσανε παντού και το διάλογο με τον Αλεξανδράκη? (Για περισσότερες αξέχαστες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου και ιστορίες με κεφτέδες δείτε Κεφτεδάκια όπως παλιά).
Αν χρησιμοποιήσετε ψωμί με την κόρα απλώς μουλιάστε το στο νερό για αρκετή ώρα για να μαλακώσει καλά η κόρα. Ακόμη μπορείτε να βάλετε γαλέτα (έτοιμη τριμμένη φρυγανιά) ή να τρίψετε φρυγανιές στο μούλτι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό στο μείγμα με τον κιμά για να ζυμωθεί και να πάει παντού η γαλέτα.
Αν δεν έχετε φρέσκο δυόσμο χρησιμοποιήστε αποξηραμένο ή κατεψυγμένο. Η γεύση όμως που θα σας δώσει ο φρέσκος δεν συγκρίνεται!
Μην πολτοποιήσετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ψιλοκόψτε τα με το μαχαίρι. Έχουν άλλη χάρη οι κεφτέδες όταν το δόντι συναντά που και που λίγο σκορδάκι, κρεμμύδι ή δυόσμο.
Προσοχή! Ο κιμάς καλό είναι να χρησιμοποιείται άμεσα και να μην παραμένει στη συντήρηση πάνω από μία μέρα.
Τα κεφτεδάκια ποτέ δεν είναι αρκετά. Με μισό κιλό κιμά που δίνω στη συνταγή απλώς θα πάρετε μια μυρωδιά. Καλού κακού φτιάξτε ένα κιλό και άμα σας περισσέψει μείγμα (που δεν νομίζω, αλλά λέμε …) κάντε το εξής κόλπο. Πλάστε το μείγμα που σας περίσσεψε κανονικά, έτοιμα κεφτεδάκια για τηγάνισμα. Τοποθετήστε τα σε μία στρώση σε ένα φαρδύ σκεύος (π.χ. μικρό ανοξείδωτο ταψάκι) χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους. Βάλετε αποπάνω λαδόκολλα και συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν. Βάλτε τα στο ψυγείο να παγώσουν (σαν παγάκια). Όταν παγώσουν καλά τοποθετήστε τα σε σακούλα τροφίμων και αποθηκεύστε τα και πάλι στην κατάψυξη. Έτσι δεν θα σας πιάνουν χώρο στην κατάψυξη και μπορείτε να ανοίγετε και να αποψύχετε όσα κεφτεδάκια θέλετε κάθε φορά για να τηγανίσετε.
Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr