Οι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι ένα ενοχλητικό ψεγάδι στο πρόσωπό μας. Απασχολούν το ίδιο και άντρες και γυναίκες, καθώς κάνουν την όψη να μην φαίνεται φρέσκια, αλλά κουρασμένη.
Κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη, πολλές φορές αναρωτιόμαστε που οφείλονται αυτοί οι κύκλοι, αφού ούτε εξαντλημένοι είμαστε, ούτε άϋπνοι, ούτε άρρωστοι.
Η δερματολόγος Βασιλική Μουσάτου μιλάει στην Huffpost γι′ αυτό το πολυσυζητημένο θέμα, εξηγώντας το και προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης.
«Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι εξαιρετικά λεπτό, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται ελαφρώς μέσα από αυτό», μας λέει.
Σε ορισμένους ανθρώπους, το δέρμα είναι πιο λεπτό σε σχέση με άλλους για κληρονομικούς λόγους, ενώ η ηλικία είναι και αυτή υπεύθυνη για την λέπτυνση του δέρματος στην περιοχή. «’Οσο μεγαλώνουμε, χάνεται λίπος από την αύλακα των δακρύων» προσθέτει.
Αφού είναι λεπτό, είναι και εύπλαστο. Οι πολλές γκριμάτσες ή τα χαμόγελα έχουν την τάση να το διαμορφώνουν, δημιουργώντας την λεγόμενη «σακούλα».
Σύμφωνα με την κυρία Μουσάτου, αυτό το σκούρο χρώμα γύρω από την περιοχή των ματιών οφείλεται στην αυξημένη μελανίνη που υπάρχει στο σημείο. Η μελανίνη είναι σε άλλους περισσότερη και σε άλλους λιγότερη,επίσης λόγω κληρονομικότητας.
Οι μελαχρινοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην ταλαιπωρημένη όψη.
Μιας και μιλάμε για μελανίνη, ένας μεγάλος «εχθρός» της περιοχής των ματιών είναι ο ήλιος. Γι′ αυτό, μετά από ώρες στην θάλασσα το καλοκαίρι, η όψη μας φαίνεται ταλαιπωρημένη λόγω του σκούρου χρώματος κάτω από τα μάτια, που αποκαλούμε «μαύρο κύκλο».
«Επίσης σημαντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ» τονίζει η Βασιλική Μουσάτου. Είναι καταστροφικές συνήθειες για το δέρμα γενικότερα, καθώς το κάνουν να φαίνεται γερασμένο πριν την ώρα του. Φανταζόμαστε, λοιπόν, πόσο επιβαρύνουν την εν λόγω περιοχή, που είναι ευαίσθητη ούτως ή άλλως.
Το ότι η αϋπνία περιλαμβάνεται στα αίτια των κύκλων κάτω από τα μάτια, μάλλον δεν θα εκπλήξει πολλούς. «Η στέρηση ύπνου προκαλεί συμφόρηση του φλεβικού συστήματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλείται πρήξιμο», εξηγεί η κα Μουσάτου.
Οταν είμαστε κρυωμένοι, φαίνεται αμέσως από την όψη μας. «Η ρινική συμφόρηση, δηλαδή το μπούκωμα της μύτης για διάφορους λόγους, όπως το κρυολόγημα, η αλλεργία και άλλες μορφές ρινίτιδας, προκαλούν διαπλάτυνση και πιο σκούρο χρώμα στις φλέβες στην περιοχή των ματιών», συμπληρώνει.
Στην περίπτωση των αλλεργιών, παρατηρείται φαγούρα στα μάτια και πολλοί τα τρίβουν. Αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί, επίσης, φαγούρα και τρίψιμο, άρα μαύρους κύκλους.
Η διατροφολόγος, Μένια Κούσουλα, με τη σειρά της, επιβεβαιώνει ότι η διατροφή δεν παίζει κανέναν ρόλο στην εμφάνιση μαύρων κύκλων. «Ωστόσο, προσέχουμε την διατροφή μας καταναλώνοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά για να έχουμε γενικότερα ένα φρέσκο και λαμπερό δέρμα» τονίζει.
Αντιμετώπιση μαύρων κύκλων:
Να επιλέγουμε καλής ποιότητας καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ
Να αφαιρούμε το μακιγιάζ οπωσδήποτε πριν τον ύπνο
Να μην κοιμόμαστε μπρούμυτα, για να μην υπάρχει τριβή
Να βάζουμε αντηλιακό και γυαλιά ηλίου ακόμη και τους χειμερινούς μήνες
Να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ
Να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-9 ώρες καθημερινά
Να πίνουμε πολύ νερό
Να χρησιμοποιούμε τις κρέμες ματιών που προτείνει ο δερματολόγος μας και, αν το πρόβλημα είναι έντονο, να προβούμε στις θεραπείες που θα μας προτείνει.
Αν οι κύκλοι οφείλονται στην κληρονομικότητα, δεν θα εξαφανιστούν αν εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω, αλλά σίγουρα θα εξασθενήσουν κατά πολύ.