Κένυα: Η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια Δημοτικού στον κόσμο απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών

Αποφάσισε να πάει σχολείο σε ηλικία 94 ετών.
Open Image Modal
Η Πρίσιλα Σιτιένι
Kristy Sparow via Getty Images

Η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια δημοτικού σχολείου στον κόσμο, η Κενυάτισσα Πρίσιλα Σιτιένι, που αποφάσισε σε ηλικία 94 ετών να πάει σχολείο, ένα βήμα που χαιρέτισε η Unesco, απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, σύμφωνα με τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Ο εγγονός της Σάμι Τσεψίρορ δήλωσε χθες Πέμπτη στην εφημερίδα The Standard πως η Γκόγκο Πρίσιλα, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, πέθανε στο σπίτι της την Τετάρτη έπειτα από θωρακική επιπλοκή.

«Η Γκόγκο ήταν σε καλή υγεία και παρακολουθούσε τα μαθήματά της μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό της, όταν παρουσίασε πόνους στο στήθος, που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σχολείο», είπε στην εφημερίδα την Πέμπτη. «Μας έκανε πολύ περήφανους», συνέχισε.

Η Πρίσιλα Σιτιένι ήταν 94 ετών όταν κατάφερε να πείσει τον διευθυντή του σχολείου του χωριού της στην κοιλάδα Ριφτ να τη δεχθεί στο σχολείο του, σύμφωνα με την Unesco, που εξήρε «τον ρόλο της ως πρότυπο για την κοινότητά της και πέρα από αυτήν».

Σε μια συνέντευξη με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι, η Πρίσιλα Σιτιένι είχε πει πως σκοπός της ήταν να παρακινήσει τις νεαρές Κενυάτισσες μαμάδες να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννηση των παιδιών τους, αντί να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

«Ήθελα να δείξω ένα παράδειγμα όχι μόνο (για τις Κενυάτισσες), αλλά και για άλλα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που δεν πάνε σχολείο», είχε πει, για να συνεχίσει: «Χωρίς εκπαίδευση, δεν υπάρχει διάφορα ανάμεσα σε εσάς και ένα κοτόπουλο».

Η διαδρομή της αποτυπώθηκε σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Gogo», που την οδήγησε να πάρει ένα αεροπλάνο για πρώτη φορά πέρυσι για να πάει στη Γαλλία και να συναντήσει την πρώτη κυρία Μπριζίτ Μακρόν.

Ο συν-σεναριογράφος της ταινίας Πατρίκ Πεσί, απέτισε φόρο τιμής στην «Γκόγκο» χθες με ένα tweet: «Στην Κένυα, συγκλονισμένη που οι εγγονές της δεν πηγαίνουν σχολείο, εγγράφεται σε σχολείο. Ως παράδειγμα. Το μήνυμά της για την εκπαίδευση των κοριτσιών παραμένει».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP