Κένταυρος: Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ανησυχεί τους ειδικούς

Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΥ και ECDC, ποια η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας.
Open Image Modal
Eurokinissi

Οι ιολόγοι εκφράζουν νέες ανησυχίες μετά την εμφάνιση μιας ακόμη εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποπαραλλαγή BA.2.75 της Ομικρον, στην οποία αποδόθηκε το προσωνύμιο «Κένταυρος», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5 (Ομικρον 5).

Το στέλεχος BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι λίγα ή δεν έχουν έχει αξιολογηθεί επαρκώς ακόμη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και η επικεφαλής επιστήμονάς του, Δρ. Σουμίγια Σβαμίναθαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος» μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας ότι «είναι ένα παρακλάδι που ξεκίνησε από την Ομικρον 2», επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η φυσική πορεία του ιού όταν βρίσκει αντίσταση στη φυσική ανοσία και στα εμβόλια.

«Ο ιός προσπαθεί να γίνει πιο μεταδοτικός για να επιβιώσει» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Προειδοποιήσεις από ΠΟΥ και ECDC

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό» τόνισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Αντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό.

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση τους οποίους «χρειάζεται να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Επιπλέον, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους δείκτες των κρουσμάτων και στις νοσηλείες και επανέλαβε τη σύσταση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για δεύτερη ενισχυτική δόση σε όσους είναι άνω των 60 ή είναι πιο ευάλωτοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν «δοκιμασμένα μέτρα όπως οι μάσκες, ο βελτιωμένος αερισμός και τα πρωτόκολλα τεστ και θεραπείας».

Οπως είπε, οι υποπαραλλαγές της Ομικρον συνεχίζουν να προκαλούν νέα κύματα κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων σε όλο τον κόσμο.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Μιλώντας για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε όρι βρισκόμαστε σε φάση κορύφωσης, την οποία αναμένει στις 15 Ιουλίου.

«Υπάρχουν περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι, η Πάρος, Μύκονος, η Σαντορίνη, περιοχές έντονα τουριστικές, που είναι στην κορύφωση του πανδημικού κύματος» διευκρίνισε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος μίλησε για τοπική ανοσία που θα δημιουργηθεί στην περιοχή επισημαίνοντας, ωστόσο, «το τι θα γίνει τον Αύγουστο εξαρτάται από τις τουριστικές ροές».

Μιλώντας για την Αττική επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε αντίθεση με τη Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) και τη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη) όπου το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σταθεροποιητική τάση δείχνουν οι αναλύσεις στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι φτάσαμε στην κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος.

«Ελπίζουμε ότι (η διασπορά του ιού) θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για ακόμη μία-δύο εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση» τόνισε.

Σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων, υπενθύμισε ότι πέρυσι, την ίδια εποχή, έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την μετάλλαξη Δέλτα.

«Αντίστοιχη είναι και φέτος η κατάσταση με δύο νέα στελέχη» είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Ομικρον 5 επισήμανε ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει με τους εμβολιασμούς ή τη νόσηση, επομένως «με την έναρξη της κινητικότητας των ανθρώπων την τουριστική περιόδο και τη μη λήψη προστατευτικών μέτρων έγινε η διάδοση του ιού».

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Ο ιός προκαλεί θανάτους, προκαλεί νοσηλείες. Ηδη στη χώρα μας νοσοκομεία που είχαν επανέλθει στην κανονική τους λειτουργία μετατρέπονται ξανά σε νοσοκομεία κορονοϊού. Το νοσοκομείο Φλέμινγκ θα γίνει ξανά νοσοκομείο για κορονοϊό. Στο Σωτηρία ορισμένες κλινικές μετατρέπονται ξανά σε κλινικές Covid-19. Πριν τρεις εβδομάδες είχαμε 80 εισαγωγές μ.ο. την ημέρα από ασθενείς με κορονοϊό και τώρα έχουμε 300 εισαγωγές. Έχουμε τετραπλασιάσει τις εισαγωγές».

O καθηγητής Πνευμονολογίας έκανε την εκτίμηση ότι τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 30.000, «γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί νοσούν και δεν το γνωρίζουν ή δεν καταγράφονται σωστά».

(με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ, ΕΡΤ, Skynews)