Κυπριακό: Χριστοδουλίδης και Τατάρ δηλώνουν έτοιμοι για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

Μετά την επίσκεψη και την πρόσκληση της Αναπλ. Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ ΡόζΜαρι Ντι Κάρλο στη Λευκωσία.
Open Image Modal
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης Rosemary DiCarlo, στο κέντρο, συνομιλεί με τα μέσα ενημέρωσης μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025. (AP Photo/Petros Karadjias)
via Associated Press

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών μετά από οκτώ χρόνια διακοπής για την επίλυση του Κυπριακού

Πάντως το Associated Press επισημαίνει πως παραμένει αμφίβολο αν η συνάντηση θα γεφυρώσει με επιτυχία το διευρυνόμενο χάσμα που χωρίζει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο του νησιού σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.

Τόσο ο Τατάρ όσο και ο Χριστοδουλίδης είχαν χωριστές συνομιλίες με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση στα μέσα Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασιλείο

Την πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες για διευρυμένη συνάντηση, στην Ελβετία, αμέσως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 20 Μαρτίου, μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά τις σημερινές συναντήσεις της.

Open Image Modal
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης Rosemary DiCarlo, αριστερά, και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο προεδρικό μέγαρο στη διαιρεμένη πρωτεύουσα Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025. (AP Photo/Petros Karadjias)
via Associated Press

Η κ. ΝτιΚάρλο δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραμένει δεσμευμένος να βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι το σημερινό στάτους κβο δεν αποτελεί λύση, ότι αποδείχθηκε στην περιοχή της Κύπρου πως δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Πολυάριθμοι γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν καταλήξει σε αποτυχία, με πιο πρόσφατο το 2017. Μετά την κατάρρευση αυτών των συνομιλιών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν να μην επανενώσουν την Κύπρο ως ομοσπονδία αποτελούμενη από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ζώνες - ένα πλαίσιο στο οποίο είχαν κινηθεί όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Αντ′ αυτού, επιμένουν σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια συμφωνία δύο κρατών, σύμφωνα με την οποία οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν «κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς» όπως και οι Ελληνοκύπριοι που αποτελούν την πλειοψηφία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τατάρ.

Η Κυπρακή Δημοκρατία απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επισημοποιούσε τη διχοτόμηση του νησιού. Απορρίπτει επίσης το τουρκικό και τουρκοκυπριακό αίτημα για μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων

Ενδεικτικό του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι όπως αναφέρει το Associated Press η συνεχιζόμενη διαφωνία σχετικά με το ποια πρόσθετα σημεία διέλευσης θα πρέπει να ανοίξουν σε μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη 180 χιλιομέτρων για να διευκολυνθεί η μετακίνηση ανθρώπων από και προς τις δύο πλευρές. Επί του παρόντος υπάρχουν οκτώ τέτοια σημεία διέλευσης που είναι ανοικτά.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι η συνάντηση του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη, αλλά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επιβεβαιώσουν τις ακριβείς ημερομηνίες εν ευθέτω χρόνω.

Η ΝτιΚάρλο συναντήθηκε επίσης με ομάδες γυναικών και από τις δύο κοινότητες για τους τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Μετά την επίσκεψη της στην Κύπρο, η κ. Ντι Κάρλο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου και στην ’Αγκυρα στις 13 Φεβρουαρίου, για συζητήσεις σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και άλλες σημαντικές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. 

-- --