Το αργότερο έως αύριο, Κυριακή (10/3) αναμένεται να σταλεί το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου στη Γάζα.
Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε εξάλλου σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α′ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ′ στην Πάφο.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια» ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».
«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία- είδατε και την σχετική ανακοίνωση- την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Ο Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.
«Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη - σεμνά και ταπεινά πάντα - αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και διεθνείς δωρητές εγκαινίασαν έναν θαλάσσιο διάδρομο για τον εφοδιασμό της πολιορκημένης περιοχής που αντιμετωπίζει εκτεταμένη πείνα μετά από πέντε μήνες πολέμου.
Το υπό ισπανική σημαία πλοίο Open Arms κατέπλευσε πριν από τρεις εβδομάδες στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ομάδες της World Central Kitchen βρίσκονται στην Κύπρο και φορτώνουν παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς τη βόρεια Γάζα», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.
«Προετοιμαζόμαστε εδώ και εβδομάδες μαζί με τον έμπιστο συνεργάτη μας τη ΜΚΟ Open Arms για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας που θα μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας στην περιοχή», προστίθεται.
Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι σχεδιάζει να ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με προμήθειες για τον πληθυσμό της Γάζας, όπου οι άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχουν οδηγήσει ορισμένες χώρες να ρίξουν από αέρος τρόφιμα και άλλη βοήθεια.
«Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος στη Γάζα σημειώνει πρόοδο και το ρυμουλκό μας είναι έτοιμο να αναχωρήσει από στιγμή σε στιγμή, φορτωμένο με τόνους τροφίμων, νερού και ζωτικών προμηθειών για τους Παλαιστίνιους πολίτες», ανέφερε η Open Arms στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Στη Λάρνακα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει νωρίτερα την ελπίδα ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορούσε να ανοίξει αυτή την Κυριακή, αν και οι λεπτομέρειες παρέμεναν ασαφείς, σύμφωνα με το AFP.
Η ίδια δήλωσε ότι μια ”πιλοτική επιχείρηση” θα ξεκινήσει την Παρασκευή, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία εξασφάλισαν ”το πρώτο από τα πολλά φορτία αγαθών για τον λαό της Γάζας”.
Δεν υπάρχουν λειτουργικά λιμάνια στη Γάζα και οι αξιωματούχοι δεν είπαν πού θα πάνε τα πρώτα φορτία, αν θα υπόκεινται σε έλεγχο από το Ισραήλ ή ποιος θα διανέμει τη βοήθεια.
Το Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός ”προσωρινού υπεράκτιου θαλάσσιου προβλήτα” στη Γάζα θα διαρκέσει έως και 60 ημέρες και πιθανόν να περιλαμβάνει περισσότερο από 1.000 αμερικανικό προσωπικό.