Κανονικά εμφανίζεται να προχωρά με τις γεωτρήσεις της η ExxonMobil, στον απόηχο των τουρκικών απειλών την Πέμπτη σχετικά με το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ- με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Νιλ Τσάπμαν, να απαντά σε σχετική ερώτηση πως η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει καταλλήλως.
Στο πλαίσιο συνάντησης του κ. Τσάπμαν με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή, συζητήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatarν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο θα αρχίσει γεώτρηση το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Ο κ. Τσάπμαν δήλωσε μεταξύ άλλων πως πρώτα από όλα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί και εξήγησε ότι, κι αν ακόμη ανακαλυφθούν, πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές οι ποσότητες.
Σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτές επηρεάζουν την εταιρεία, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil απάντησε: «Είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».
Επίσης, αντικείμενο συζήτησης ήταν και το πώς βλέπει η εταιρεία τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο και τις προοπτικές, που διανοίγονται τα επόμενα χρόνια, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσει να καταστεί η περιοχή μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού και διαδρομής φυσικού αερίου για την ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Τσάπμαν, «η ενέργεια αφορά τη διεθνή αγορά, ο κόσμος χρειάζεται υδρογονάνθρακες από πολλές περιοχές. Αυτό που είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων είναι οι πόροι, δηλαδή αν είναι μεγάλες οι ποσότητες,, αν είναι ανταγωνιστικές και εμπορεύσιμες αρκετά για τη διεθνή αγορά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε».
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».
Για το τεμάχιο 10 είπε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε, αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί. Εξήγησε ότι, κι αν ακόμη ανακαλυφθούν, πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές (οι ποσότητες), ενώ το χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξή τους παίρνει καιρό. «Αν υπάρχουν στο τεμάχιο 10 (ποσότητες υδρογονανθράκων) πρέπει πρώτα να δούμε αν είναι εμπορικά βιώσιμες και μετά το να τις θέσεις στην αγορά παίρνει χρόνια, μπορεί μέχρι και επτά», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ExxonMobil μελετά θέμα συνεργασίας με την TOTAL δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι «δεν είδαμε λεπτομέρειες για άλλα τεμάχια σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο. Συνεργαζόμαστε με την TOTAL και με άλλες εταιρείες. (Όμως) τώρα επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο τεμάχιο 10».
Κυπριακή Δημοκρατία: Ουδέν σχόλιον για τις τουρκικές απειλές
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του τεμαχίου 7.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες, με τις οποίες έχει συμβληθεί».
Υπενθυμίζεται πως, σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυριζόταν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ κατηγορούσε την κυπριακή κυβέρνηση πως οριοθέτησε μονομερώς, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Αντιδρώντας στην πρόσκληση που απηύθυνε η Κύπρος σε επιχειρήσεις να διεκδικήσουν άδειες για εξερεύνηση, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτή την κίνηση επισκιάζει τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα: Σημειώνεται πως το οικόπεδο 7 εμπίπτει στην περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει κατοχυρώσει στον ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2018 τουρκικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο SAIPEM12000 της ιταλικής ΕΝΙ να κάνει έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Philenews)