Η Κύπρος ψηφίζει για νέο πρόεδρο: Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας

Η Κύπρος ψηφίζει για νέο πρόεδρο: Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας
Open Image Modal
Enrique Ramos Lopez via Getty Images

Oι Κύπριοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Κυπριακό και η οικονομία είναι οι δύο βασικές παράμετροι που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών. 

Στις 13ες προεδρικές εκλογές της Κυριακής Δημοκρατίας αν και οι υποψήφιοι είναι εννέα, οι βασικοί «παίκτες»  είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος (από τον κεντρώο χώρο), Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας. Ωστόσο για τον τελευταίο, οι εκτιμήσεις, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι δυσοίωνες αφού όλα τον δείχνουν γύρω στο στο 3,5%, όταν το 2013 είχε συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξεως του 24,9%.

Το ψηλό ποσοστό του το 2013 οφείλεται ότι τότε τον υποστήριζε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αήμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και άλλα κόμματα που τώρα όμως στηρίζουν Παπαδόπουλο (υποστηρίζεται από επτά κόμματα και οργανώσεις ). Τον κ. Αναστασιάδη στηρίζει ο ΔΗΣΥ και τον κ. Μαλά στηρίζει η αριστερά και συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταύρος Μαλάς, στον πρώτο γύρο του 2013 πήρε 26,91%, ενάμισι μόλις βαθμό πάνω από τον ανεξάρτητο Γιώργο Λιλλήκα.

Σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο νέος Πρόεδρος Θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ο κ. Ν. Αναστασιάδης προηγείται, ωστόσο όλο το σκηνικό είναι αμφίρροπο και αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως οι εκλογές της Κυριακής θα είναι θρίλερ για το ποιος εκ των Παπαδόπουλου, Μαλά θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Μετά την οικονομική κρίση του 2013 η κυπριακή κοινωνία προσπαθεί να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου ζητήματα που αφορούν την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες, τα νούμερα της πραγματικής οικονομίας, τη φορολογία και τι τελικά μένει στην τσέπη του πολίτη, κυριαρχούν και προβληματίζουν και θα είναι βασική παράμετρος για το τι θα ρίξουν οι πολίτες στην κάλπη.

Επίσης, κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού ζητήματος και πως, με ποια στρατηγική δηλαδή, αυτό θα επιλυθεί. Αναλυτές σχολιάζουν πως οι εκλογές είναι εν δυνάμει και μια μορφή δημοψηφίσματος για την μορφή της λύσης.

Τόσο ο κ. Αναστασιάδης, όσο και ο κ. Μαλάς, επιμένουν στην έναρξη των συνομιλιών στη βάση πάντα μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση εκφράζει τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Λιλλήκας εκτιμά ότι «συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα οδηγήσει είτε σε τουρκική λύση είτε σε ταφόπλακα του Κυπριακού» και μεταξύ άλλων προτείνει δημοψήφισμα. Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει λόγο για μια «Νέα Στρατηγική» όσον αφορά στο Κυπριακό και απορρίπτει την όποια σκέψη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν δηλαδή στον Κραν Μοντανά. Αντίθετα έχει δηλώσει πως εάν εκλεγεί θα επικοινωνήσει αμέσως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του ΟΗΕ με στόχο μια στρατηγική που θα προκαλέσει κόστος στην τουρκική πλευρά, με λίγα λόγια να την εκθέσει και να την φέρει στη θέση του κατηγορούμενου, δεδομένου ότι η κατοχική δύναμη προχωρά σε μονομερείς ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Σε σχέση με τις τριμερείς συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, ο κ. Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να τις αμφισβητήσει αφού άλλωστε τις βάσεις γι΄αυτές τις είχε θέσει ο πατέρας του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Πρόκειται για συμφωνίες που δεν αφορούν μόνο στην εξεύρεση και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά όπως έχει εκφραστεί και από κυβερνητικά χείλη πρόκειται για κινήσεις στρατηγικής με απώτερο στόχο τη θωράκιση και προστασία της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι ενέργειες Κύπρου – Ελλάδας για οριοθέτηση της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα, αλλά πολύ περισσότερο δείχνει πως η πολιτική της Κύπρου επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα.

Κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως Κύπρος και Ελλάδα μαζί μπορούν να είναι υπολογίσιμη δύναμη στην Μέση Ανατολή και την Ε.Ε., πως η Κύπρος είναι σύνορο όχι μόνο δικό μας αλλά και της Ευρώπης. Η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων προβληματίζεται και θα έπρεπε και οι Ελλαδίτες, για το ενδεχόμενο μια λύση στο Κυπριακό να ακυρώσει την Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέποντας τη σε ένα νέο κρατικό μόρφωμα, όμηρο της τουρκικής πολιτικής που θα αποκτήσει πρόσβαση και λόγο,στην Ε.Ε..

Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρικό θώκο συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γράφουν  στη HuffPost Greece.

Νίκος Αναστασιάδης

«Η Κύπρος αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή μας..Είναι γεγονός ότι η εμμονή της Τουρκίας σε επεμβατικά δικαιώματα επί της Κύπρου, οδήγησε τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο. Με διάθεση κατανόησης των ανησυχιών και της άλλης πλευράς, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελή και έντιμη λύση». 

Διαβάστε το άρθρο εδώ: «Για μια κοσμοπολίτικη και αξιόπιστη Κύπρο» 

 

Σταύρος Μαλάς

«Όλοι και όλες στην Κύπρο γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα καθορίσει πολλά. Γιατί η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ευκαιριών και κινδύνων. Ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων και διακυβευμάτων. Η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου είναι προ των πυλών...Το δίλημμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: Είτε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες και θα γίνει μια νέα αποφασιστική προσπάθεια για λύση στη βάση αρχών στο Κυπριακό ώστε να απαλλαγούμε από την παρουσία της Τουρκίας, είτε θα κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά Κυπρίων ένα μέλλον ανασφάλειας και τη μισή μας πατρίδα οριστικά τουρκοποιημένη.»

Διαβάστε το άρθρο εδώ: «Για να ξημερώσει ο 21ος αιώνας για την Κύπρο»

 

Νικόλας Παπαδόπουλος (δηλώσεις τις εκπροσώπου Τύπου)

«Εμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, θεωρούμε ότι αυτό το success story που ακούμε να επαναλαμβάνεται συνέχεια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν αφορά τα οικονομικά των πολιτών...Εμείς προτείνουμε ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά, αλλά να προσπσπθησουμε να προκαλέσουμε, παρότι είναι όντως πολύ δύσκολο, κόστος στην Τουρκία αλλάζοντας την δυναμική του Κυπριακού. Στόχος της Νέας Στρατηγικής, είναι η διασφάλιση της συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβίωση του κυπριακού λαού μακρυά από την οποιαδήποτε επιρροή της Τουρκίας»

Διαβάστε το άρθρο εδώ: Η Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου και η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης

 

Γιώργος Λιλλήκας

«...Συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα οδηγήσει είτε σε τουρκική λύση είτε σε ταφόπλακα του Κυπριακού. Επιβάλλεται να θέσουμε το Κυπριακό σε μια νέα πορεία, να ακολουθήσουμε μια διεκδικητική πολιτική με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία...Πάνω και πριν από όλα όμως, θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε το λόγο στον Κυπριακό Ελληνισμό. Οι Κύπριοι πολίτες ελεύθερα και δημοκρατικά να αποφασίσουν μέσα από ένα δημοψήφισμα αν αποδέχονται ή όχι την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία...Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται το κατεστημένο με τους πολίτες. Στη μια πλευρά είναι αυτοί που υποστήριξαν τις αποτυχημένες πολιτικές στην οικονομία»

Διαβάστε το άρθρο εδώ: Το διακύβευμα των εκλογών 

,