Για επτά ημέρες από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 κλείνουν τα οδοφράγματα στην οδό Λήδρας, τον Αστρομερίτη, τη Λεύκα και τη Δερύνεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για προστασία των πολιτών ολόκληρου του νησιού από τον κορονοϊό και ότι τα δεδομένα θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Τα υπόλοιπα οδοφράγματα τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά για να εξυπηρετούνται οι πολίτες θα στελεχώνονται από νοσηλευτές και διασώστες οι οποίοι θα εργάζονται σε υπερωριακή βάση.
Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ειδικά για μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ξεκαθάρισε ότι με τις εξελίξεις διεθνώς δεν είναι θέμα «αν θα υπάρξει περιστατικό στην Κύπρο, αλλά πότε» και έκανε αυστηρή σύσταση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως αποφεύγουν χώρους μαζικών συγκεντρώσεων. «Χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση και όχι πανικός», τόνισε.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού ότι «πρώτον έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) το πρωί στο οποίο μετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Αμυνας και ο Υφυπουργός Τουρισμού».
Η διυπουργική επιτροπή, είπε, θα συνέρχεται καθημερινά να αξιολογεί την κατάσταση και αν χρειάζεται να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ή αποφάσεις.
«Οσον αφορά τους χώρους καραντίνας που θα επιλεγούν εάν και εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν, αυτοί θα είναι ο χώρος κατασκήνωσης της ΔΕΟΚ όπως επίσης η ΣΕΚ ενημέρωσε ότι μπορεί να προσφέρει κάποιες κατοικίες εκτός οικιστικών οικισμών για να χρησιμοποιηθούν εάν και εφόσον χρειαστεί», πρόσθεσε.
Θα προτείνεται ο αυτοπεριορισμός
Οι χώροι αυτοί, διευκρίνισε, «θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις». Η ενημέρωση που υπήρχαν από το ECDC και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πως πλέον το μέτρο που προτείνεται είναι ο αυτοπεριορισμός γιατί μιλούμε για δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα, σημείωσε.
Για τον σκοπό αυτό, εξήγησε ο κ. Ιωάννου, στα άτομα στα οποία θα συστήνεται όπως αυτοπεριοριστούν θα δίνονται γραπτές οδηγίες για τη διαχείριση της διαμονής τους στο σπίτι τους σε σχέση με τους οικείους τους. Οι οδηγίες έχουν σταλεί πριν από μισή ώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα.
Διευκρίνισε ότι οι χώροι καραντίνας θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που βάσει του πρωτοκόλλου δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν όπως για παράδειγμα αν υπάρχει κάποιος με βεβαρημένο ιστορικό υγείας στο σπίτι είτε ξένοι οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό.
Υπενθύμισε ότι σε επιβάτες που έρχονται στην Κύπρο από χώρες υψηλού κινδύνου, δηλαδή το Ιράν, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, την βόρειο Ιταλία, εδώ και πέντε ημέρες ζητείται όπως αυτοπεριορίζονται για 14 μέρες και ότι αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί.
Είπε επίσης ότι «θα γίνει και μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι πρεσβείες όπως και τα ταξιδιωτικά γραφεία για να είναι εις γνώση πιθανού κόσμου που θέλει να έρθει για τουρισμό ότι εάν έρθει στην Κύπρο από αυτές τις χώρες θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί για 14 μέρες και σε τέτοιες περιπτώσεις θα δύναται να χρησιμοποιηθούν και οι χώροι καραντίνας».
Αναστολή διελεύσεων για 7 μέρες
Ο Κύπριος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι για αποτελεσματικότερο έλεγχο σε σχέση πάλι με τις πύλες εισόδου, αναστέλλεται προσωρινά για περίοδο 7 ημερών η λειτουργία των σημείων διέλευσης στην οδό Λήδρας, τον Αστρομερίτη, τη Λεύκα και τη Δερύνεια. Είπε επίσης ότι η κατάσταση θα αξιολογείται κάθε μέρα, οπότε αυτό δύναται να αλλάξει ανάλογα με την αξιολόγηση που γίνεται κάθε ημέρα.
Επίσης, είπε, για την ενίσχυση των ελέγχων που γίνονται στα οδοφράγματα έχει ζητηθεί και έχει ολοκληρωθεί η αγορά υπηρεσιών με υπερωριακή απασχόληση από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στα αυτόνομα νοσοκομεία, νοσηλευτές και διασώστες, οι οποίοι από αύριο το πρωί στις 06:00 που θα ισχύσει το μέτρο, θα στελεχώσουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και στον Πύργο που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Για την απόφαση για την προσωρινή αναστολής λειτουργίας των οδοφραγμάτων έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα έθνη και οι Βρετανικές βάσεις, οι οποίες θα τηρούν τα ίδια πρωτόκολλα που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα αεροδρόμια και στα υπόλοιπα οδοφράγματα.
Ενημέρωσε επίσης ότι «προ ολίγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επικοινωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον κ. Ακιντζί, και τον έχει ενημερώσει για την απόφασή μας αυτή».
Η ενέργεια αυτή, τόνισε, «στόχο έχει να προστατεύσει και τις δύο κοινότητες». «Θέλω να τονίσω ότι αυτά τα μέτρα δεν τα παίρνουμε καθαρά, αμιγώς για να προστατέψουμε τον Ελληνοκύπριο ή τους κατοίκους στις ελεύθερες περιοχές, αλλά είναι μέτρα προστασίας για όλο τον πληθυσμό του νησιού».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα οδοφράγματα είπε ότι τα συγκεκριμένα τρία οδοφράγματα που παραμένουν ανοιχτά, επιλέχθηκαν γιατί γεωγραφικά εξυπηρετούν το σκοπό τους. Ο στόχος μας, είπε ο κ. Ιωάννου, «δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο άρα επιλέχθηκαν αυτά ούτως ώστε γεωγραφικά να μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι».
«Τα δεδομένα με τον συγκεκριμένο ιό, όπως τα ξέρετε κι εσείς, αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση για μια εβδομάδα, θα αξιολογείται καθημερινά και αναλόγως της αξιολόγησης θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις».
Θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα αν θα επιβεβαιωθεί περιστατικό στην Κύπρο, είναι θέμα πότε». Αυτό, είπε, «πρέπει να το αναμένουμε διότι μιλούμε για εξάπλωση παντού». Ενημέρωσε παράλληλα ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία ό,τι έλεγχοι και να παρθούν στα σημεία εισόδου μπορούν να έχουν μέχρι 25% αποτελεσματικότητα.
Σε όλους τους πολίτες στους οποίους έχει ζητηθεί ή θα ζητηθεί όπως αυτοπεριοριστούν καθώς και όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους οι οποίοι επίσης θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν θα παρέχεται δικαιολογητικό από το Υπουργείο Υγείας, με βάση το οποίο θα μπορούν να παίρνουν άδεια ασθενείας από το Υπουργείο Εργασίας βάσει και της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα επιδόματα ασθενείας.
Επανέλαβε ότι «πρέπει όλοι να έχουν εις γνώση τους τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, να αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας». Ανέφερε ακόμη ότι από χθες έχει ξεκινήσει πιο έντονη διαφημιστική εκστρατεία για ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης.
Απεύθυνε προσωπικά και ως κυβέρνηση, όπως είπε, «αυστηρή σύσταση στις ευάλωτες ομάδες όπως αποφεύγουν χώρους μαζικών συγκεντρώσεων». Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής του ιού δείχνουν ότι ο ιός είναι θανατηφόρος κυρίως σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή προχωρημένης ηλικίας.
Σε ερώτηση για τον χώρο περίθαλψης τυχόν κρουσμάτων που έχει επιλεγεί, απάντησε ότι έχει παρθεί η απόφαση εδώ και δύο εβδομάδες αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες. Εκανε λόγο για άγνοια και για καταγγελίες που έχουν φτάσει κοντά στο Υπουργείο ότι ακόμα και επαγγελματίες υγείας, προσωπικοί γιατροί ή παθολόγοι αρνούνται να εξυπηρετήσουν κόσμο που δηλώνει ότι έχει συμπτώματα γρίπης, δηλαδή να τον δεχθούν στο ιατρείο τους.
«Το 1420, το κέντρο στο οποίο μπορεί να αποτείνεται κάποιος ο οποίος έχει συμπτώματα, έχει κατακλειστεί από κλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε δημιουργήσει μονάδα κρίσης και στο Υπουργείο Υγείας η οποία έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς ούτως ώστε αυτοί να μπορούν να επισκέπτονται ανά δύο ή τρεις μέρες τον κόσμο που θα αυτοπεριορίζεται».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «ανακοινώσεις θα κάνουμε εάν και μόνο υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό». Είπε ότι το Υπουργείο έχει χειριστεί πολλά ύποπτα περιστατικά μέχρι τώρα «και δεν είναι σωστό κάθε φορά που υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό να δημοσιεύεται ή να δίνεται υπερβολική δημοσιότητα»
«Χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση και όχι πανικός», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΚΥΠΕ)