Κύπρος: Οι ρωσικές και ουκρανικές τραπεζικές συναλλαγές συρρικνώθηκαν λόγω των κυρώσεων

Το ποσοστό των Ρώσων πελατών στις κυπριακές τράπεζες μειώθηκε σχεδόν στο μισό κατά το έτος μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022
Open Image Modal
via Associated Press

Οι κυπριακές τράπεζες δήλωσαν την Παρασκευή ότι η έκθεσή τους σε ρωσικές και ουκρανικές επιχειρήσεις συρρικνώθηκε κατά περισσότερους από 13.000 πελάτες και 35.000 λογαριασμούς, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά το έτος μετά την εισβολή της Μόσχας το 2022 στη γείτονα χώρα, καθώς τήρησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Βρετανία στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδε το Associated Press την Παρασκευή, το ποσοστό των Ρώσων πελατών στις κυπριακές τράπεζες μειώθηκε σχεδόν στο μισό την ίδια περίοδο στο 0,35%, ενώ οι ρωσικές καταθέσεις μειώθηκαν από 2,21% σε 1,53% του συνόλου των τραπεζών.

Οι κυπριακές τράπεζες επιθυμούν να επιδείξουν μια διαρκή μεταστροφή από τις χαλαρές εποπτικές πρακτικές που προσέλκυσαν στο παρελθόν ύποπτους καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων Ρώσων ολιγαρχών. Οι Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα διαφανές χρηματοπιστωτικό σύστημα απαλλαγμένο από τέτοιες πρακτικές θα βοηθούσε στην προσέλκυση νόμιμων διεθνών επενδύσεων.

Αυτή η στροφή είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των Ρώσων και Ουκρανών πελατών να μειωθεί κατά 90% και 61% αντίστοιχα μεταξύ 2014 και 2023. Οι ρωσικές και ουκρανικές καταθέσεις την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 83% και 71% αντίστοιχα.

Συνολικά, οι κυπριακές τράπεζες τερμάτισαν τις επιχειρηματικές σχέσεις με περισσότερους από 72.000 πελάτες και έκλεισαν σχεδόν 161.000 λογαριασμούς μεταξύ 2014 και 2023, ύψους σχεδόν 42 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μιλώντας εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο Μάριος Σκανδάλης, επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του νησιού, της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι από τις ελάχιστες διεθνώς που εφαρμόζουν πλήρως τους περιορισμούς σε αγαθά με πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές, με τα οποία εμπορεύονται πολλές φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.

Είπε ότι υπάρχουν περισσότερες από 15 χώρες που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Αφού επιβλήθηκαν περιορισμοί στα λεγόμενα αγαθά «διπλής χρήσης», ο αυστηρότερος έλεγχος των συναλλαγών των κυπριακών τραπεζών με αυτές τις χώρες είδε μείωση του κύκλου εργασιών από 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ (17,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2014 σε μόλις 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023.

Οι Κύπριοι τραπεζικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι πελάτες των τραπεζών καθώς και όλες οι πληρωμές και οι καταθέσεις φιλτράρονται καθημερινά από τους καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Επίσης, τερματίζονται οποιεσδήποτε επιχειρηματικές συναλλαγές με στενά μέλη της οικογένειας ή συνεργάτες ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.