Κύπρος: Ολική επαναφορά της θαλάσσιας χελώνας στις αμμώδεις παραλίες δύο στρατιωτικών βάσεων

Η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι - στατιστικά - μόνο ένα στα 1.000 νεογέννητα χελωνάκια φτάνει στην ενηλικίωση.
Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε την Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018, οι επισκέπτες της παραλίας παρατηρούν μια μικροσκοπική θαλάσσια χελώνα που μόλις εκκολάφθηκε προσπαθώντας να φτάσει στα ζεστά νερά της Μεσογείου στην προστατευόμενη παραλία Λάρα της Κύπρου. Οι χελώνες Πράσινη και Καρέτα Καρέτα της Κύπρου επέστρεψαν δυναμικά χάρη στις πρωτοποριακές προσπάθειες διατήρησης που συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, με την αύξηση των αριθμών ακόμη πιο αξιοσημείωτη για την Πράσινη χελώνα δεδομένου ότι γεννά αυγά μόνο στην Κύπρο και την Τουρκία. (AP Photo/Petros Karadjias)
via Associated Press

 

Οι προστατευόμενες Πράσινες χελώνες και οι Καρέτα Καρέτα επιχειρούν μία «μεγάλη επιστροφή» στις παραλίες δύο βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, με τις φωλιές τους να ξεπερνούν τον αριθμό-ρεκόρ του περασμένου έτους κατά σχεδόν 25%, ανακοίνωσαν με ενθουσιασμό περιβαλλοντολόγοι (Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου).

Φέτος κατέγραψαν 382 φωλιές θαλάσσιων χελωνών σε όλες τις αμμώδεις παραλίες εντός των βρετανικών βάσεων — 100 περισσότερες σε σύγκριση με την περσινή καταμέτρηση.

Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε την Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018, μια μικροσκοπική θαλάσσια χελώνα που μόλις εκκολάφθηκε, ετοιμάζεται να κολυμπήσει για πρώτη φορά στα νερά της Μεσογείου. (AP Photo/Petros Karadjias)
via Associated Press

 

Μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια θα τα καταφέρει στο τέλος

Η Αστυνομική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Βάσεων, Αλεξία Περδίου, είπε ότι η επί δεκαετίες δέσμευση των αρχών για προστασία των φωλιών αποδίδει καρπούς, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο μόνο 30 φωλιές χελωνών ανακαλύπτονταν κάθε χρόνο στις παραλίες των βάσεων μεταξύ 1994 και 2011.

Η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι μόνο ένα στα 1.000 νεογέννητα χελωνάκια φτάνει στην ενηλικίωση.

«Η κατακόρυφη αύξηση των φωλιών χελωνών ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεπούς, συστηματικής προσέγγισης για πλήρη προστασία τους, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες περιφρούρησης για την ελαχιστοποίηση των παράνομων, επιβλαβών δραστηριοτήτων στις παραλίες φωλεοποίησης», σημειώνει η Αλεξία Περδίου.

Στην αύξηση, εξηγεί, συμβάλλει το γεγονός ότι οι περισσότερες αμμώδεις παραλίες μέσα στις βάσεις είναι απαλλαγμένες από την ανάπτυξη, ενώ καθημερινές περιπολίες από εθελοντές διασφαλίζουν ότι τα αλουμινένια κλουβιά που βρίσκονται στην κορυφή των φωλιών παραμένουν στη θέση τους για να προστατεύουν τις χελώνες από άλλα ζώα, όπως αλεπούδες και σκυλιά.

Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε την Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018, ο θαλάσσιος βιολόγος Ανδρέας Πιστέντης κρατά έναν κουβά σε κάθε χέρι καθώς περπατά ανάμεσα σε φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην προστατευόμενη παραλία Λάρα της Κύπρου. Οι χελώνες υπάρχουν εδώ και περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, αν και οι χελώνες Καρέτα και Πράσινη κυνηγήθηκαν μέχρι την εξαφάνιση το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, τώρα επιστρέφουν χάρη στις πρωτοποριακές προσπάθειες στην Κύπρο. (AP Photo/Petros Karadjias)
via Associated Press

 

«Καμπάνες» πολλών χιλιάδων ευρώ

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στις παραλίες, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης οχημάτων, των πάρτι με μπάρμπεκιου ή ισχυρού φωτισμού τιμωρείται με πρόστιμα έως και 17.000 ευρώ (19.000 $) ή με τρία χρόνια φυλάκιση.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας, παρά την επιτυχία, οι αρχές δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της χελώνας, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές.

Η Βρετανία διατήρησε δύο στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος της νότιας ακτής της Κύπρου μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του νησιού της ανατολικής Μεσογείου από την αποικιακή κυριαρχία το 1960. Φιλοξενούν ένα από τα πιο πολυσύχναστα και «πολύπλοκα» αεροδρόμια της Βασιλικής Αεροπορίας με σημαντικό εξοπλισμό επικοινωνιών.

Οι αρχές των βάσεων ανέφεραν ότι είναι πιθανό να γίνουν επενδύσεις πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,32 δισεκατομμύρια δολάρια) στις βάσεις κατά την επόμενη δεκαετία.