Κύπρος: Πρόταση συνεργασίας δύο κρατών υπέβαλε ο Ε. Τατάρ στον Βοηθό Γ.Γ του ΟΗΕ

«Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Open Image Modal
PETROS KARADJIAS via Getty Images

Πρόταση τεσσάρων σημείων με θέμα τη μελλοντική συνεργασία των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στη βάση δύο κρατών, παρουσίασε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα, με τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια.

Όπως μεταδίδουν Τ/κ ΜΜΕ, ο ηγέτης των Τ/κ έκανε λόγο για συνεργασία σε τέσσερα σημεία, μεταξύ δύο κρατών στην Κύπρο και στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ενώ είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ακόμη δύο προτάσεις για μετανάστευση και αποναρκοθέτηση.

Το πρώτο και το βασικό θέμα που κατά τον κο Τατάρ αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί.

Η Τ/κ σελίδα Genc, όπως και άλλες αναφέρουν πως ο κος Τατάρ σημείωσε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την αντίληψη, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε για τους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο πλευρές».

Έπειτα από εκτενή αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με ανακαλύψεις υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ο κος Τατάρ εκφράζει την αποφασιστικότητά του νέα εφαρμόσει την πρόταση μηχανισμού συνεργασίας στο τομέα αυτό το συντομότερο δυνατό. Επαναλαμβάνει, δε, πως η ίση κυριαρχία αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τους Τουρκοκυπρίους.

Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, την οποία και προτείνει, ενώ προτείνεται η «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως ο τρίτος τομέας συνεργασίας». Η τέταρτη πρόταση της Τ/κ πλευράς αφορά την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού.

Σχετικά με αυτές τις προτάσεις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «ως Τ/κ πλευρά, παρουσίασα σήμερα τις προτάσεις μας στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μιροσλάβ Γιέτζια. Οι προτάσεις μας διαβιβάζονται επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Προηγήθηκε χωριστή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον κο Γιέτζια. Κατά τη συζήτηση που είχαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Ε/κ πλευράς συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμότητας για συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γιέτζια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Ν. Αναστασιάδης για προτάσεις Τατάρ: Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση

«Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να αναφερθεί στις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη που επέδωσε στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζια σήμερα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε πως «κατά την πρωινή συνάντηση δεν ελέχθη το παραμικρό, πώς δηλαδή είτε τα Ηνωμένα Εθνη είτε ο Βοηθός ΓΓ είχαν υπόψη τους τις όποιες προτάσεις από πλευράς κ. Τατάρ. Συνεπώς, ούτε και εμείς. «Και μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει γνώση το τι περιέχουν». Παράλληλα τόνισε πως «αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων, στη Λεμεσό, ο ΠτΔ ανέφερε πως αντί να συζητούμε για διορισμό ειδικού, προσωπικού ή άλλως πως απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ από τρίτες ή άλλες χώρες, αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχων των ΗΕ.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον κ. Γιέτζια και αν έχει μεταφέρει αυτά ήθελε, ο Πρόεδρος είπε «και βεβαίως μετέφερα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ενεργούν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες επανένωσης του διαλόγου δια της Γενικής Γραμματείας, δηλαδή είτε του συγκεκριμένου αξιωματούχου είτε άλλων που εκπροσωπούν τον ΓΓ και δεν χρειάζεται διορισμούς.

«Ας ευχηθούμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν, και η Τουρκία ιδιαιτέρως που κατευθύνει τους Τουρκοκύπριους, ότι είναι προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεσης μιας λύσης, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «επαναλαμβάνω, αντί να συζητούμε για διορισμό ειδικού, προσωπικού ή άλλως πως απεσταλμένου του ΓΓ από τρίτες ή άλλες χώρες, αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχων των ΗΕ».