Κύπρος: Στα ανοιχτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο SAIPEM 12000

Κύπρος: Στα ανοιχτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο SAIPEM 12000
|
Open Image Modal
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Στα ανοιχτά του λιμανιού της Λεμεσού, σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων, βρίσκεται το, εκμισθωμένο από την ιταλική ΕΝΙ για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ,  γεωτρύπανο SAIPEM 12000, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ- συνοδευόμενο από δύο πλοία με ιταλική σημαία, τα υποστηρικτικά σκάφη VOS Prudence και VOS Prudence.  

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, το σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή  για 2-4 μέρες.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το SAIPEM θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα, ενώ πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει εκτός λιμένα για φορτοεκφόρτωση υλικών για τις επόμενες 2 με 3 μέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε νέο επεισόδιο μεταξύ του πλοίου και τουρκικών πολεμικών: Ειδικότερα, το γεωτρύπανο βρέθηκε αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά όταν επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό. O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε στην στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το σκάφος εντός ολίγων ημερών  θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa.

Την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο, μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη προς Ελλάδα και Κύπρο και επεσήμανε ότι ενημέρωσε τους εταίρους για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η ”εποικοδομητική στάση” της τουρκοκυπριακής πλευράς για «ένα ισότιμο και δίκαιο νέο μέλλον, στο οποίο θα είναι όλοι κερδισμένοι» και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την αποφασιστικότητά τους και δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους».