Κυριακάτικο τραπέζι: Αρακάς στιφάδο με ντομάτα και μπαχάρια

Και επιδόρπιο με σύκα και σοκολάτα.
Open Image Modal
Marko Jan via Getty Images

Μαγειρεύουμε αρακά στιφάδο με ντομάτα και μπαχάρια για το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Θα προσθέσουμε αμπελόφυλλα, φρέσκα κρεμμυδάκια, δεντρολίβανο και άνηθο

Για επιδόρπιο σερβίρουμε σύκα με σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Αρακάς στιφάδο με ντομάτα και πελτέ

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 25′

Μαγείρεμα: 40′

Υλικά

20 μικρά ξερά κρεμμύδια για στιφάδο

700 γρ. αρακάς, καθαρισμένος και ζυγισμένος

1 φλιτζ. τσαγιού χυμό ντομάτας ή 1 κ.σ. πελτέ, αραιωμένο σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες - το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος

10-12 σκορδάκια σε λεπτές φέτες

10 τρυφερά αμπελόφυλλα, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι

2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κ.γ. ξερό σε σκόνη

200 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Όταν κοχλάσει, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό, μετράμε 4 λεπτά  και τα σουρώνουμε.

Βάζουμε τα κρεμμυδάκια σε ρηχή κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε τα υλικά. Ανακατεύουμε, αλατίζουμε ελάχιστα και ρίχνουμε βραστό νερό, ώστε να σκεπάσει σχεδόν τα υλικά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του.

 Στο μεταξύ το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί νερό. Αν προς το τέλος του μαγειρέματος έχει περισσότερο υγρά, αφαιρούμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστούν γρήγορα.

Σείουμε την κατσαρόλα  για να μην κολλήσει το φαγητό, αποφεύγουμε να ανακατέψουμε για να μην διαλυθούν τα κρεμμυδάκια και αλατίζουμε εφόσον χρειαστεί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #84» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.

Επιδόρπιο σύκα με σοκολάτα

Open Image Modal
GMVozd via Getty Images

 

Προετοιμασία: 15′

Βράσιμο: 45′

Υλικά

για 6 σύκα

6 φρέσκα σύκα της αρεσκείας μας

150 γρ. κουβερτούρα 55%, ψιλοκομμένη

375 ml  Μαυροδάφνη

2 ξυλλάκια κανέλλας

3 γαρίφαλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος - για το γαρνίρισμα, προαιρετικά

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το κρασί, την κανέλα και τα γαρίφαλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν.

Τρυπάμε τα σύκα σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι, τα βάζουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και να «δέσει» η σοκολατένια σάλτσα.

Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα.

Βάζουμε τα σύκα σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με την σοκολατένια σάλτσα.

Tip

Αν θέλουμε, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

Με το κουτάλι ή με το κορνέ στολίζουμε με τη σαντιγί την πιατέλα με τα σύκα και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από από «γαστρονόμο - τεύχος #88» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.