Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινό ψιλοκομμένο στο φούρνο με κρεμμύδια και μουστάρδα

Και μους μανούρι με κυδώνια και σάλτσα βύσσινο.
Open Image Modal
Juefrateam via Getty Images
Χοιρινό ψιλοκομμένο

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε χοιρινό ψιλοκομμένο στον φούρνο με κρεμμύδια και μουστάρδα.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι, πάπρικα καυτερή, πιπέρι καγιέν, θα πασπαλίσουμε με θυμάρι και θα σκορπίζουμε ομοιόμορφα φέτες λεμονιού. Συνοδεύουμε με ξεροψημένες πίτες για σουβλάκι, πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Για γλυκό, μους μανούρι με κυδώνια και σάλτσα βύσσινου.

Καλή όρεξη.

Χοιρινό ψιλοκομμένο στον φούρνο με κρεμμύδια και μουστάρδα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10

Μαγείρεμα: 20′

Αναμονή: 30′

Υλικά

700 γρ. λαιμός χοιρινός, σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.

2 κρεμμύδια ξερά, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένες

60 γρ. μουστάρδα πικάντικη

1 κ.σ. πάπρικα καυτερή

½  κ.γ. πιπέρι καγιέν 

1 κ.γ. θυμάρι

1 λεμόνι σε φέτες

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το κρέας με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη μουστάρδα, την πάπρικα, το καγιέν, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε το χοιρινό μαζί με τη μαρινάδα στο ταψί, σε μία στρώση. Ψήνουμε για περίπου 20′, μέχρι το κρέας να «αρπάξει» λίγο απέξω, αλλά να παραμείνει ζουμερό μέσα.

Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με ξεροψημένες πίτες για σουβλάκι, πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #131» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Open Image Modal
Catalina-Gabriela Molnar via Getty Images
cups with vanilla pudding, ripe cherries and almonds with vanilla sticks

Μους μανούρι με κυδώνια και σάλτσα βύσσινου

Open Image Modal
Catalina-Gabriela Molnar via Getty Images
Μους μανούρι με κυδώνια και σάλτσα βύσσινο.

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 30′

Βράσιμο: 35′

Αναμονή: 2 ώρες

Υλικά

για της μους

1 μικρό κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους περίπου 1 - 2 εκ.

200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

600 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο

200 γρ. ζάχαρη άχνη

για τη σάλτσα βύσσινο

 200 γρ. βύσσινα από κονσέρβα, καλά στραγγισμένα

1 πορτοκάλι μέτριο, τον χυμό

50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Εκτέλεση

για τη μους

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 300 ml νερό με την κρυσταλλική ζάχαρη και βράζουμε για περίπου 5′, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Προσθέτουμε το κυδώνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30′, μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει.

Αν έχουν μείνει υγρά, στραγγίζουμε το κυδώνι σε ένα σουρωτήρι.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το τυρί και τη ζάχαρη άχνη για περίπου 3′, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε το κυδώνι και ανακατεύουμε με σπάτουλα, να πάει παντού.

Μοιράζουμε την κρέμα σε χαμηλά ποτήρια και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.

για τη σάλτσα βύσσινο

Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.

Βγάζουμε τη μους από το ψυγείο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Διατηρούμε στο ψυγείο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #117» σε συνταγή Νίκης Τρέσσου και Ευγενίας Φυλακούρη.

-- --