Κυριακάτικο τραπέζι: Φασολάκια με κολοκυθάκια και κρόκο Κοζάνης

Και μους σύκο.
Open Image Modal
nextfood / Imazins via Getty Images
Φασολάκια με κολοκυθάκια και κρόκο Κοζάνης.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε φασολάκια με κολοκυθάκια και κρόκο Κοζάνης.

Θα προσθέσουμε ντομάτα τριμμένη, ούζο, φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένες σκελίδες σκόρδο και κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες. Θα σερβίρουμε το φαγητό μας με ραπανάκια, αβοκάντο, χυμό λεμόνι και θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας με πιπεριές τουρσί και παξιμαδάκια χαρουπιού.

Για γλυκό μια μους σύκο.

Φασολάκια με κολοκυθάκια και κρόκο Κοζάνης

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10′

Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

300 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα

600 γρ. φρέσκα φασολάκια (μπαρμπούνια ή τσαουλιά, ζυγισμένα καθαρισμένα)

2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες

1 φακελάκι κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη

1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες

40 ml ούζο

½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο, τα φύλλα, ολόκληρα

110 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα

4 ραπανάκια, σε κυβάκια

1 ώριμο αβοκάντο, σε κυβάκια

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

πιπεριές τουρσί

παξιμαδάκια χαρουπιού

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, τα στύβουμε με το χέρι και τα αφήνουμε κατά μέρος για 10′.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια σε 90 ml από το λάδι, για 3′-4′, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα φασολάκια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 3′-4′, μέχρι να μαραθούν. Τα μεταφέρουμε σε άλλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι.

Στύβουμε ξανά το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 15′, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μαζί με το σκόρδο και τον κρόκο. Ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο αλάτι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15′, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τα φασολάκια και το ούζο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει βράση και τη χαμηλώνουμε ξανά.

Σιγομαγειρεύουμε για 30′ ή μέχρι να γίνουν τα φασολάκια, προσθέτοντας λίγο νερό, αν δούμε ότι χρειάζεται (δεν θέλουμε πολύ ζουμερό το φαγητό, απλώς να μη στεγνώσει τελείως). Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το μυρωδικό και  μαγειρεύουμε για άλλα 5′, με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Μοιράζουμε σε πιάτα.

για το σερβίρισμα

Ανακατεύουμε τα ραπανάκια, το αβοκάντο και τον χυμό και βάζουμε από λίγη ποσότητα σε κάθε μερίδα. Συνοδεύουμε με πιπεριές τουρσί και παξιμαδάκια χαρουπιού.

Tip

Αντί για φύλλα κόλιανδρου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα δυόσμου.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - βιβλιοθήκη ”Τα λαδερά είναι κουλ!”» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Μους σύκο

Open Image Modal
Westend61 via Getty Images
Μους σύκο

Μερίδες: 8

Προετοιμασία - παρασκευή: 30′

Αναμονή: 3 ώρες

Υλικά

800 γρ. (καθαρό βάρος) φρέσκα σύκα, ώριμα, καθαρισμένα

80 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 10% λιπαρά

20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα

2 αυγά μεσαίου μεγέθους, τα ασπράδια, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα σύκα σε ένα πυρέξ, το οποίο βάζουμε για 10′ στο φούρνο ατμού. Αν δεν έχουμε φούρνο ατμού, ζεματάμε τα σύκα σε βραστό νερό για 2′.

Τα βγάζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Μεταφέρουμε τον πολτό σύκου σε ένα μεγάλο μπολ.

Βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε άλλο μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα λιώνουμε με 4 κουταλιές ζεστό νερό.

Αναμειγνύουμε τη λιωμένη ζελατίνη με τον πολτό σύκου. Προσθέτουμε και το γιαούρτι στο μπολ ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική σπάτουλα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με απαλές, κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω.

Γεμίζουμε ψηλά ποτήρια και βάζουμε τη μους στο ψυγείο να παγώσει, για περίπου 3 ώρες.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα σύκα και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #53» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.