Κυριακάτικο τραπέζι: Φασολάκια με ροβίτσα και κολοκυθοανθούς τηγανητούς

Και ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα.
Open Image Modal
Ekaterina Fedotova / 500px via Getty Images
Φασολάκια λαδερά

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε φασολάκια με ροβίτσα και κολοκυθοανθούς τηγανητούς.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, πιπερόριζα (τζίντζερ), ντομάτα, δυόσμο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και χοντροκομμένο φυστίκη Αιγίνης.

Συνοδεύουμε απαραιτήτως το φαγητό μας με εξαιρετικό τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Για επιδόρπιο, ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα.

Καλή όρεξη.

Φασολάκια με ροβίτσα και κολοκυθανθούς τηγανητούς

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 50′

Υλικά

800 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

150 γρ. ροβίτσα 

3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

20 γρ. πιπερόριζα φρέσκια, ψιλοκομμένη

700 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες

½ μάτσο δυόσμο, τα φύλλα

1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

400 γρ. κολοκυθοανθοί, καθαρισμένοι

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

100 γρ. φυστίκι Αιγίνης, χοντροκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και αλατοπίπερο για 4′-5′, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τη ροβίτσα και σοτάρουμε για άλλα 4′-5′ λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, 100 ml νερό και αλατο- πίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35′-40′, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Αποσύρουμε και σκορπίζουμε τον δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Σε μπολ ρίχνουμε κρύο νερό και σε ένα άλλο ρίχνουμε το αλεύρι. Βουτάμε τους κολοκυθοανθούς πρώτα στο νερό, μετά στο αλεύρι και μετά πάλι στο νερό και τους τηγανίζουμε για περίπου 2′, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί και από τις δύο πλευρές.

Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Τους αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τα φασολάκια με τη ροβίτσα στα πιάτα, από πάνω βάζουμε τους ανθούς, το φυστίκι Αιγίνης και απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

Tip

Αντί για ροβίτσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μικρά φασόλια της αρεσκείας μας, όπως μαυρομάτικα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμος-βιβλιοθήκη ”Τα λαδερά είναι κουλ!”» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα

Open Image Modal
paolo1899 / 500px via Getty Images

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 20′

Ψήσιμο: 10′

Υλικά

για τα φρούτα

500 γρ. φρέσκα φρούτα εποχής - νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια

1-2 κ.σ λιωμενο βούτυρο

ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, για το πασπάλισμα

για τη μους 

600 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια

40 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

2 αυγά, ασπράδια

20 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Εκτέλεση

για τα φρούτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και πετάμε τα κουκούτσια. Κόβουμε τα νεκταρίνια στη μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια και στη συνέχεια κόβουμε τη σάρκα σε φέτες.

Σε ένα μέτριο ταψί βάζουμε όλα τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. 

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα φρούτα για 10′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

για τη μους

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε ελαφρά με το «σύρμα», μέχρι απλώς να αναμειχθούν. Προσθέτουμε σταδιακά λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε μέχρι να ετοιμάσουμε μια λεία κρέμα και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί τα ασπράδια με τη κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε στο μείγμα τυριού και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.

Σερβίρουμε τα χλιαρά φρούτα και συνοδεύουμε με τη μους τυριού.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.