Κυριακάτικο τραπέζι: Φέτες ψαριού στην κατσαρόλα με μυρωδικά και σάλτσα λαχανικών

Και ζελέ γιαούρτι με σως από μέλι.
Open Image Modal
Lutterbeck, Barbara via Getty Images/Foodcollection
Φέτα ψαριού με λαχανικά.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε φέτες ψαριού με σάλτσα λαχανικών.

Θα προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο και σέλινο μαζί με φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι. Στη σάλτσα θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδι ξερό, καρότα σελινόριζα και λευκό κρασί, ξηρό.

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες στον ατμό.

Για γλυκό, ζελέ γιαούρτι με σως από μέλι.

Καλή όρεξη.

Φέτες ψαριού με σάλτσα λαχανικών

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 40′

Υλικά

για το ψάρι

 4 φέτες από φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι, περί τα 200 - 250 γρ. η καθεμία (π.χ. γαλέος ή γλαυκός, μπακαλιάρος κ.ά. Ξεχωριστής νοστιμιάς είναι και οι φέτες από τα λεγόμενα «πρώτα» ψάρια - π.χ. ροφός, σφυρίδα - που όμως κοστίζουν αρκετά ακριβότερα)

2 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ψαριού

1 μάτσο με τα εξής αρωματικά: ½ ματσάκι μαϊντανός, 6 κλαράκια άνηθος, 2 κλαράκια σέλινο, 2 φύλλα δάφνης, 4 κλαράκια θυμάρι, 1 - 2 φλούδες από λεμόνι και 1 - 2 φλούδες από πορτοκάλι (αν δεν βρούμε κάποιο εξ αυτών, βάζουμε περισσότερα απ’ όσα βρούμε)

3 κ.σ. μείγμα από τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε (μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, θυμάρι), ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα λαχανικών

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

2 καρότα, σε λεπτές φέτες

½ σελινόριζα, σε μικρούς κύβους

1 πατάτα μέτρια, σε μέτριους κύβους

2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα 

60 ml ελαιόλαδο

300 ml νερό ζεστό

200 ml λευκό, ξηρό κρασί

Εκτέλεση

για το ψάρι

Βάζουμε τις φέτες του ψαριού σε ένα μπολ, τις αλείφουμε με το λάδι, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα αρωματικά, όπως είναι, σε ματσάκια.

Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν, όση ώρα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

για τη σάλτσα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3′ - 4′, μέχρι να χρυσίσουν. Τότε προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά τα οποία σοτάρουμε για άλλα 3′ - 4′, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

Αποσύρουμε, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή το μούλτι και χτυπάμε για 2′ μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα. Την περνάμε από σουρωτήρι, για να γίνει ακόμη πιο φίνα. Ρίχνουμε λεμόνι κατά βούληση.

για το ψάρι

Βγάζουμε το μπολ με το ψάρι από το ψυγείο.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 600 ml νερό και τα ματσάκια των μυρωδικών που είχαμε βάλει για το μαρινάρισμα του ψαριού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το υγρό να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ώστε να δημιουργηθεί πυκνός ατμός.

Λαδώνουμε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που έχουμε με πινέλο. Σε αυτό βάζουμε τις φέτες του ψαριού. Βάζουμε το διάτρητο σκεύος μέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουμε στο χείλος της (ανάλογα με το τι διαθέτουμε). Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι ή, αν δεν εφαρμόζει καλά, με μια διάφανη μεμβράνη, προσεκτικά όμως, για να μην καούμε.

Μαγειρεύουμε για 10′ ή μέχρι να γίνει το ψάρι.

Αποσύρουμε και σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα ζεστή και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες στον ατμό.

Tip

Για πιο πλούσια σάλτσα, μπορούμε να βράσουμε το κεφάλι από φρέσκο ψάρι και με αυτόν τον νόστιμο ψαροζωμό να φτιάξουμε τη σάλτσα λαχανικών ή άλλη σάλτσα της αρεσκείας μας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #69» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Ζελέ γιαούρτι με σως από μέλι

Open Image Modal
Dragos Ciobanu / 500px via Getty Images
Ζελέ γιαούρτι με σως από μέλι

Μερίδες: 5

Προετοιμασία - Παρασκευή: 15′

Αναμονή: 3 ώρες

Υλικά

για το ζελέ γιαουρτιού

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά

100 γρ. ζάχαρη άχνη

15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα - 3 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερου βάρους

για τη σος μελιού

150 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο ή ανθέων

30 γρ. ζεστό νερό

1 λεμόνι, ξύσμα

Εκτέλεση

για το ζελέ γιαουρτιού

Βάζουμε λίγο κρύο νερό σε ένα μπολ και βυθίζουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης για 1′, ώστε να μαλακώσουν. Βράζουμε σε μπρίκι λίγο νερό, περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ και το αδειάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης ελαφρώς με τα χέρια και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν τελείως.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα αυγογδάρτη το γιαούρτι με την άχνη ζάχαρη και ρίχνουμε ελάχιστο από αυτό το μείγμα μέσα στη λιωμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πίσω στο μπολ με το υπόλοιπο γιαούρτι.

Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά, ώστε η ζελατίνη να πάει παντού και μοιράζουμε το μείγμα αυτό σε ατομικές φόρμες ή σε ποτήρια. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες έως ότου παγώσουν.

για τη σως μελιού

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το ζεστό νερό και το ξύσμα λεμονιού, ώστε να γίνει το μέλι πιο ρευστό.

Αφήνουμε τη σως να κρυώσει και περιχύνουμε το ζελέ.

Tip

Για να ξεφορμάρουμε τις φόρμες από το ζελέ τις βυθίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό κατά τα 3/4 του ύψους τους και τις αναποδογυρίζουμε σε πιάτα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #69» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.