Κυριακάτικο τραπέζι: Καλαμαράκι γεμιστό με πλιγούρι και παγωτό γιαούρτι με μέλι και φυστίκι

Θαλασσινό πιάτο, είχαμε καιρό να γευτούμε.
Open Image Modal
huffpost greece / funky cook
sdv

Κυριακάτικο τραπέζι με θαλασσινό πιάτο είχαμε καιρό να στρώσουμε, οπότε με την άνοιξη σιγά σιγά να μας αφήνει και το καλοκαιράκι να μας κλείνει το μάτι, μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε δύο συνταγές όλο απόλαυση.

Μαγειρεύουμε λοιπόν, καλαμαράκι γεμιστό με πλιγούρι συνδυασμένο με πράσινο μήλο, φακές με πορτοκάλι και μαρμελάδα ντομάτας με καυτερή πιπεριά, ενώ για γλυκό δοκιμάζουμε δροσερό σπιτικό παγωτό γιαούρτι με μέλι και φιστίκι.

Καλή όρεξη.

Καλαμαράκι γεμιστό με πλιγούρι

Open Image Modal
huffpost greece
sdv

Υλικά (για 6 καλαμάρια )

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια, καθαρισμένα

200 γραμμάρια πλιγούρι

1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 πράσινο μήλο, σε χοντρό τρίφτη

1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη

2 κουταλιές σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

1 κουταλιά σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

70+70 ml «Ψηλές Κορφές», λευκό ξηρό σαμιώτικο κρασί

50+50 ml «Ψηλές Κορφές»

αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά μέσα και έξω τα καλαμάρια, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια.

Ξεπλένουμε καλά.

Ψιλοκόβουμε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Το ίδιο κάνουμε και στα πλοκάμια.

Σε τηγάνι, βάζουμε την πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά.

Προσθέτουμε το μήλο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5 λεπτά, σε μεσαία ένταση.

Προσθέτουμε τα πλοκάμια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το πλιγούρι, την πρώτη δόση του μοσχάτου ξηρού κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το πλιγούρι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά.

Αφαιρούμε τη γέμιση από τη φωτιά να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσουμε τα καλαμάρια.

Μόλις έχει κρυώσει λίγο η γέμιση, με κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4 του μήκους τους, ώστε να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι

κλείνουμε με οδοντογλυφίδα

Αραδιάζουμε τα καλαμάρια σε κατσαρόλα , αραιώνουμε τον πελτέ τομάτας με ζεστό νερό και το προσθέτουμε μέχρι να σκεπαστούν τα καλαμάρια.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και λάδι. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.

Υλικά για τις φακές

250 γραμμάρια φακές

250 γραμμάρια κινόα (προαιρετικά)

2 πορτοκάλια

4 κουταλιές σούπας κάπαρη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ή λίγο σχινόπρασο, ψιλοκομμένο)

1 ξερό κρεμμύδι

2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ή δυόσμο

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές σε κρύο νερό, για 15-20 λεπτά. Αφού βράσουν, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Ξεπλένουμε την κινόα και την βράζουμε μέχρι να γίνει άσπρο το περίγραμμα του κόκκου.

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (ή το σχινόπρασο) και το ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα.

Βάζουμε την κάππαρη, τις βρασμένες φακές, τον μαϊντανό ή το δυόσμο ψιλοκομμένο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε.

Υλικά για την σος

5 κ.σ. ελαιόλαδο

5 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξίδι και τη μουστάρδα.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε (εάν θέλουμε) τις φακές με πιπέρι.

Υλικά για την μαρμελάδα ντομάτας

500 γρ. ντομάτες ώριμες

2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

300 γρ. καστανή ζάχαρη

100 ml λευκό βαλσάμικο ξίδι

Λίγο μπαχάρι σε σκόνη και λίγο φρέσκο τζίντζερ

Εκτέλεση

Περνάμε από το μούλτι την μισή ποσότητα από τις ντομάτες μαζί με το τζίντζερ. Τις υπόλοιπες ντομάτες τις ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλες τις ντομάτες (κυβάκια και πολτός), τις καυτερές πιπερίτσες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το μπαχάρι και το βαλσάμικο.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα μας, ενώ συχνά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Μπορούμε, μόλις κρυώσει, να τη διατηρήσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε στη μαρμελάδα ντομάτας ένα ποτήρι γλυκό σαμιώτικο κρασί, αφαιρώντας λίγη καστανή ζάχαρη κι έτσι θα δώσουμε περισσότερη «ένταση».

Το πόσο καυτερή θέλουμε την μαρμελάδα μας, εξαρτάται από την ποσότητα καυτερής πιπερίτσας.

Μπορούμε να σερβίρουμε συνδυαστικά τις παρασκευές ή και να τις δοκιμάσουμε ως ξεχωριστά πιάτα.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece

Παγωτό γιαούρτι με μέλι και φυστίκi

 
Open Image Modal
funkycook

μερίδες: 1 κιλο παγωτό

προετοιμασία: 30 λεπτά

διάρκεια παρασκευής: 8 ώρες 

Υλικά

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

400 ml. γάλα

300 γρ. μέλι

150 γρ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια

100 γρ. Φυστίκι ανάλατο

Εκτέλεση

Βράζουμε το μέλι με το νερό για 6-7 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Aν έχουμε παγωτομηχανή το ολοκληρώνουμε στην παγωτομηχανή.

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την εξής διαδικασία

Βάζουμε το μείγμα σε μπoλ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Σε 45 λεπτά βγάζουμε το παγωτό και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία 5-6 φορές ανά 45 λεπτά.

Την τελευταία φορά που θα το ανακατέψουμε προσθέτουμε και τα φιστίκια.

Όσες πιο πολλές φορές κάνουμε αυτήν την διαδικασία τόσο πιο ωραία υφή θα πετύχουμε.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Funky Cook