Κυριακάτικο τραπέζι: Καλοκαιρινά γιουβαρλάκια σε φρέσκια ντομάτα

Και νεκταρίνια στο φούρνο με μέλι σερβιρισμένα με παγωτό.
Open Image Modal
MEDITERRANEAN via Getty Images
Καλοκαιρινά γιουβαρλάκια σε φρέσκια ντομάτα.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε γιουβαρλάκια, με καλοκαιρινή διάθεση και προσέγγιση, σε φρέσκια ντομάτα. 

Θα χρησιμοποιήσουμε κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό, ξερό κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ενώ θα προσθέσουμε κολοκυθάκια, καρότο, λίγα καρφάκια γαρίφαλο και δάφνη.

Για επιδόρπιο, νεκταρίνια στο φούρνο με μέλι σερβιρισμένα με παγωτό.

Καλή όρεξη.

Καλοκαιρινά γιουβαρλάκια σε φρέσκια ντομάτα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10′

Υλικά

για τα γιουβαρλάκια

30 ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, σπάλα ή ελιά

200 γρ. κιμάς χοιρινός, στρογγυλό ή κιλότο

½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

½ φλιτζ. τσαγιού γάλα

2 αυγά

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλεύρι για το αλεύρωμα

για τη σάλτσα

70 ml ελαιόλαδο

1 καρότο, σε ροδέλες

3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.γ. ντοματοπελτέ, κοφτό, διαλυμένο σε 5 φλιτζ. τσαγιού νερό

1 δαφνόφυλλο

3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο

1 κ.γ. ζάχαρη, κοφτή

2 μεγάλα κολοκύθια, σε κυβάκια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τα γιουβαρλάκια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 3′ – 4′, ώσπου να ροδίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.

Ξεπλένουμε το ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε για 10′ να στραγγίξει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά, το μαϊντανό, το γάλα και τα αυγά. Προσθέτουμε το ρύζι και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Πλάθουμε γιουβαρλάκια, τα αλευρώνουμε λίγο και τα αφήνουμε κατά μέρος.

για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το καρότο για 3′ – 4′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ με το νερό του, το δαφνόφυλλο και τη ζάχαρη.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15′. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, ώστε να σταματήσει να κοχλάζει η σάλτσα, και βάζουμε προσεκτικά μέσα στο σκεύος τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30′.

Τέλος, προσθέτουμε και τα κολοκύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 15′, μέχρι να μαλακώσουν και τα κολοκυθάκια.

Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πιλάφι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #51» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Νεκταρίνια στο φούρνο με μέλι σερβιρισμένα με παγωτό

Open Image Modal
Image Professionals GmbH via Getty Images
Νεκταρίνια στο φούρνο με μέλι σερβιρισμένα με παγωτό.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 30′ 

Υλικά

6 ώριμα νεκταρίνια

100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

150 γρ. μέλι της αρεσκείας μας, ζεσταμένο, μέχρι να γίνει ελαφρώς ρευστό

1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κ.γ. ξερό, όχι θρυμματισμένο

για το σερβίρισμα

παγωτό της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό, σε δυνατή φωτιά.

Μόλις κοχλάσει, προσθέτουμε τα νεκταρίνια, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και τα βράζουμε για 3′ - 4′.

Παράλληλα, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Βγάζουμε τα νεκταρίνια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το παγωμένο νερό και τα παγάκια.

Μόλις τα νεκταρίνια κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, για να μην τραυματιστεί η σάρκα τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210° - 220° C. Βάζουμε τα νεκταρίνια σε ένα ταψάκι και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια με το ελαφρώς ρευστό μέλι.

Κόβουμε το κλαράκι του δεντρολίβανου σε 6 κομμάτια και καρφώνουμε από ένα κομμάτι σε κάθε νεκταρίνι (αν χρησιμοποιήσουμε ξερό, μπήγουμε 6 - 8 ξερά «φυλλαράκια» σε κάθε νεκταρίνι).

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα νεκταρίνια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά. Ρίχνουμε στο ταψί 50 γρ. νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10′ - 15′, περιχύνοντας μια - δυο φορές τα νεκταρίνια με τα υγρά του ταψιού. Μόλις τα νεκταρίνια γλασαριστούν και αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βάζουμε σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού και σερβίρουμε με μπάλες παγωτού της αρεσκείας μας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.