Κυριακάτικο τραπέζι: Κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια

Και γρανίτα σοκολάτα με κομπόστα ανανά.
Open Image Modal
JoeGough via Getty Images/iStockphoto
Κατσικάκι κρασάτο

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια.

Θα προσθέσουμε φρέσκο σκορδάκι και άνηθο ψιλοκομμένο, ξερό κρεμμύδι σε καρέ, μουστάρδα και λευκό κρασί. Θα σερβίρουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Για γλυκό, γρανίτα σοκολάτα με κομπόστα ανανά.

Καλή όρεξη.

Κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 1ώρα και 30′

Υλικά

1½ κιλό σπάλα κατσικιού σε μερίδες, με το κόκκαλο

1 κρεμμύδι ξερό, σε καρέ

8 κρεμμυδάκια φρέσκα - κρατάμε ολόκληρο το λευκό μέρος και ψιλοκόβουμε το τρυφερό πράσινο

2-3 σκορδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα ή 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

400 ml κρασί, λευκό ξηρό

100 ml ελαιόλαδο

λίγο αλεύρι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κατσίκι για περίπου 4′-5′, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, για περίπου 2′-3′. Προσθέτουμε τα σκορδάκια και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2′, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2′-3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό ώστε σχεδόν να καλύψει το κρέας και μαγειρεύουμε για 4′-5′, μέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 10′.

Σερβίρουμε στα πιάτα και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #97» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Γρανίτα σοκολάτα με κομπόστα ανανά

Open Image Modal
ene via Getty Images/iStockphoto
Γρανίτα σοκολάτα με κομπόστα ανανά.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 50΄

Αναμονή: 3-6 ώρες

Υλικά

για τη γρανίτα σοκολάτα

280 γρ. κουβερτούρα 70%

1 κιλό νερό

260 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

50 γρ. κακάο

10 γρ. μαύρο ρούμι

για την κομπόστα ανανά

1 φρέσκος ανανάς, μεγάλος

400 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κάθετα στα 2

50 γρ. μέλι

Εκτέλεση

για την κομπόστα ανανά

Καθαρίζουμε καλά τον ανανά και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, τη βανίλια και το γλυκάνισο για 3′. Ρίχνουμε τα κομμάτια ανανά και βράζουμε για άλλα 3′.

Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

για τη γρανίτα σοκολάτα

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και το κακάο μέχρι να γίνουν σιρόπι.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω. Ανακατεύουμε έως ότου η κουβερτούρα λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το τοποθετούμε στη συνέχεια στο ψυγείο ώστε να κρυώσει πολύ καλά.

Στη συνέχεια το βγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε το ρούμι και βάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή ακολουθώντας τις οδηγίες.

Εάν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Ανά ½ ώρα το χτυπάμε με το σύρμα 5-6 φορές, τουλάχιστον.

Σερβίρουμε με την κομπόστα ανανά.

Tip

Μπορούμε να γαρνίρουμε τη γρανίτα μας με αφυδατωμένο ανανά. Τον ετοιμάζουμε ως εξής:

Καθαρίζουμε ένα μέτριο ανανά και τον κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα, τις πασπαλίζουμε ελαφρώς με ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική και τις βάζουμε στο φούρνο στους 80 °C για 1½ ώρα. Τις αναποδογυρίζουμε, τις πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1½ ώρα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.