Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κεφτέδες με σταφίδες και κουκουνάρι σε ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι σε καρέ, γλυκάνισο κοπανισμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τους σερβίρουμε με ένα ωραίο πιλάφι στο πλάι.
Για γλυκό, κονκόρντ - σοκολάτα με μαρέγκες.
Καλή όρεξη.
Κεφτέδες με σταφίδες και κουκουνάρι σε ελαφριά σάλτσα ντομάτας
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 45′
Υλικά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
150 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα
100 ml φρέσκο γάλα
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
70 γρ. κουκουνάρια
1 κ.γ. γλυκάνισο, κοπανισμένο
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
80 γρ. σταφίδες μαύρες
1 αυγό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα των κεφτέδων)
4 ντομάτες, τριμμένες, με το ζουμί τους
100 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το γάλα και το ψωμί και το αφήνουμε για περίπου 2′-3′ να μουλιάσει.
Παράλληλα, σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το κουκουνάρι και τον γλυκάνισο για περίπου 2′-3′, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια και να ροδίσουν τα κουκουνάρια. Τα αδειάζουμε μαζί με το λάδι σε ένα βαθύ μπολ.
Στύβουμε με τα χέρια μας το ψωμί και το ρίχνουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια, μαζί με τον κιμά, τον μαϊντανό, τις σταφίδες, το αυγό, αλατοπίπερο και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος περίπου ενός μεγάλου καρυδιού. Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι, αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι (περίπου 2 εκ. από τον πάτο του) σε δυνατή φωτιά και, όταν ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να βγάζει καπνούς, βάζουμε λίγους λίγους τους κεφτέδες, μετριάζουμε τη φωτιά και τους τηγανίζουμε σε δόσεις για περίπου 3′-4′ την κάθε δόση. Τους βγάζουμε σε πιατέλα.
Στο μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 6′-7′, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Ρίχνουμε τους κεφτέδες, ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν από τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3′-4′, μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Σερβίρουμε αμέσως με πιλάφι στο πλάι.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #209» σε συνταγή Κλεομένη Ζουρνατζή.
Κονκόρντ - σοκολάτα με μαρέγκες
Υλικά
για τη μαρέγκα
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγών (100 γρ.)
25 γρ. κακάο
για τη σοκολάτα
200 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
20 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 κρόκοι αυγών
400 γρ. κουβερτούρα 70%, τεμαχισμένη
600 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι
Εκτέλεση
για τη μαρέγκα
Κοσκινίζουμε το κακάο.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη μαζί με το κακάο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100° C.
Με τη βοήθεια ενός κορνέ φτιάχνουμε μικρά μαρεγκάκια πάνω σε λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 1 ώρα και τα αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να στεγνώσουν.
για τη σοκολάτα
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα. Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και την κρέμα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, Πριν αρχίσει το μείγμα να βράζει, δηλαδή στους 84° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος και ρίχνουμε την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35° C, το προσθέτουμε στην παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πολύ καλά.
για τη συναρμολόγηση
Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και ύψους 5 εκ. τοποθετούμε στο κάτω μέρος μικρά μαρεγκάκια και μια στρώση από την κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για λίγο (μέχρι τα μαρεγκάκια να σταθεροποιηθούν πάνω στην κρέμα) και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Αφήνουμε το γλυκό για αρκετές ώρες στο ψυγείο να παγώσει, ξεφορμάρουμε και το καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μαρέγκες.
Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.