Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε συνταγή από την Κρήτη. Κουνέλι στιφάδο με κύμινο.
Θα προσθέσουμε ξερά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες, ντομάτα πελτέ, σκορδάκι, μπαχάρι, ξυλάκι κανέλας και κόκκινο κρασί. Αν θέλουμε μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Για επιδόρπιο, γλυκό με αμύγδαλα, σοκολάτα και φρούτα στο φούρνο.
Καλή όρεξη.
Κουνέλι στιφάδο με κύμινο
Προετοιμασία: 25′
Μαρινάρισμα: 1-2 ώρες
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 15′
Υλικά
1 κουνέλι βάρους 1.000-1.200 γρ., σε μέτρια κομμάτια
1-2 κ.σ. ξίδι καλής ποιότητας + 5-6 κ.σ. επιπλέον, για το μαρινάρισμα
1 κιλό ξερά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες + 1 επιπλέον, ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
2-3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. ή περισσότερο κύμινο σε σκόνη
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 πολύ μικρό ξυλάκι κανέλας
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένος σε ½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού σε μια λεκάνη με κρύο νερό, φροντίζοντας να είναι τελείως βυθισμένα, προσθέτουμε τις 5-6 κουτ. σούπας ξίδι και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες.
Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
Παράλληλα σε άλλη λεκανίτσα με κρύο νερό μουσκεύουμε τα κρεμμύδια για 15′-20′ για να φύγει η πολλή αψάδα τους. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα σοτάρουμε για 6′-7′, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Αλατίζουμε, σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1′-2′ και ρίχνουμε το κομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τις 1-2 κ.σ. ξίδι, τη δάφνη, τα μπαχαρικά, την ντομάτα και λίγο ακόμη αλάτι.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και, μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, ώστε το υγρό ίσα που να ανακινείται, και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, με καλά σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
Ελέγχουμε μια δυο φορές μήπως χρειαστεί λίγο νερό (ή λίγο κόκκινο κρασί), αν και το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά και σε κλειστό σκεύος αρκεί για να διατηρηθούν τα νόστιμα υγρά των υλικών. Άλλωστε, τα κρεμμύδια βγάζουν αρκετό υγρό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε συνοδεύουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανητές.
Tip
Αντί για πελτέ ντομάτας μπορούμε να προσθέσουμε 3/4 φλιτζ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας.
Δεν ανακατεύουμε το φαγητό στη διάρκεια του μαγειρέματος, απλώς σείουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά. Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σαλτσούλα του.
Εναλλακτικά θα μπορούσατε να μαγειρέψουμε το στιφάδο με κοτόπουλο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #171» σε συνταγή Βαγγελιώς Κασσαπάκη.
Γλυκό με αμύγδαλα, σοκολάτα και φρούτα στο φούρνο
Υλικά
για το γλυκό
100 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη
100 γρ. βούτυρο
2 αυγά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
10 γρ. μαύρο ρούμι
100 γρ. κουβερτούρα 70%, λιωμένη σε μπεν μαρί
200-300 γρ φρούτα εποχής
για το κραμπλ σοκολάτας
60 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη
120 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο
Εκτέλεση
για το γλυκό
Χτυπάμε το βούτυρο με το αμύγδαλο και την άχνη στο μίξερ αρκετά έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και ρίχνουμε το ρούμι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 28 εκ. και ύψους 4 εκ. Από πάνω απλώνουμε τα φρούτα.
για το κραμπλ σοκολάτας
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ ή με το χέρι, αφήνουμε το κραμπλ για λίγο στο ψυγείο να παγώσει και το τρίβουμε πάνω από τα φρούτα.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30′-40′.
Το σερβίρουμε χλιαρό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.