Κυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο με κολοκυθάκια και ντοματίνια στο φούρνο με κρούστα από μυρωδικά

Και φρουτοσαλάτα με σιρόπι βανίλιας.
Open Image Modal
5PH via Getty Images/500px Plus
Φιλέτο στήθος κοτόπουλου στη σχάρα και σαλάτα λαχανικών με πάπρικα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, φρέσκια ντομάτα και ανάμεικτα μυρωδικά.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κοτόπουλο με κολοκυθάκια καί ντοματίνια στο φούρνο με κρούστα από μυρωδικά.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι, γλυκιά πάπρικα, ξύσμα λεμονιού και κεφαλοτύρι. Θα το σερβίρουμε με ένα απλό πιλάφι.

Για επιδόρπιο απίθανη φρουτοσαλάτα με σιρόπι βανίλιας, που θα συνοδεύσουμε με γιαούρτι, παγωτό ή σαντιγί.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο με κολοκυθάκια καί ντοματίνια στο φούρνο με κρούστα από μυρωδικά

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 20′

Υλικά

για το κοτόπουλο

4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα στη μέση οριζοντίως κατά μήκος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

8 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 1 - 1,5 εκ., μαζί με τους ανθούς τους (αν έχουν)

2 μικρές σκελίδες σκόρδου, σε λεπτά φετάκια

15 ντοματίνια, περίπου

100 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για το ταψί

για την κρούστα

½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ολικής άλεσης αν προτιμάτε) ή φρυγανιά τριμμένη

½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο

ελάχιστη γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη

½ κοφτό κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη

2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι

2 κ.σ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για την κρούστα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της κρούστας (αλεύρι ή φρυγανιά, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, κόλιανδρο, μαϊντανό, ξύσμα, κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο).

Προχωράμε στο κοτόπουλο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

για το κοτόπουλο

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμένα φιλέτα του κοτόπουλου.

Τα πασπαλίζουμε καλά με αλατοπίπερο και από τις δύο πλευρές και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο ταψάκι που να τα χωράει άνετα.

Ανάμεσα στα φιλέτα στριμώχνουμε τα κολοκυθάκια, τους ανθούς, τα φετάκια σκόρδου και τα κομμένα ντοματίνια.

Περιχύνουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο και σκορπίζουμε στο ταψί το μείγμα της κρούστας, φροντίζοντας να καλύψουμε εντελώς το κοτόπουλο και τα λαχανικά, χωρίς να αφήσουμε κενά.

Βάζουμε το ταψάκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η κρούστα να ροδίσει και τα φιλέτα να ψηθούν καλά.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με απλό πιλάφι.

Tip

Το μυστικό της νοστιμιάς είναι στην κρούστα μυρωδικών.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Μυρίνης Λαμπράκη.

Φρουτοσαλάτα με σιρόπι βανίλιας

Open Image Modal
Image Professionals GmbH via Getty Images
Φρουτοσαλάτα με σιρόπι βανίλιας σερβιρισμένη με παγωτό.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά

1 κλωνάρι βανίλιας

200 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

50 γρ. λικέρ κουαντρό ή Grand Marnier

600 γρ. φρούτα εποχής (κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα) καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια

για το σερβίρισμα

μπάλες παγωτό της αρεσκείας μας, κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε άγλυκη σαντιγί ή δροσερό γιαούρτι

Εκτέλεση

Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού σκίζουμε το κλωνάρι της βανίλιας κατά μήκος στη μέση. «Γδέρνουμε» το εσωτερικό του κλωναριού για να πάρουμε τα σποράκια τα οποία βάζουμε μαζί με το κλωνάρι σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για 5′, υπολογίζοντας το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρει βράση, χωρίς να ανακατέψουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Πετάμε τη βανίλια, προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε τα φρούτα σε 6 μπολάκια. Περιχύνουμε με το σιρόπι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σερβίρουμε τις φρουτοσαλάτες κρύες και συνοδεύουμε με γιαούρτι, σαντιγί ή παγωτό.

Tip

Μπορούμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 2 ξυλάκι κανέλα ή 30-50 γρ. ροδόνερο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.