Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε λαχανόρυζο λεμονάτο με σελινόριζα, σέλερι και κουρκουμά.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, σέλινο ψιλοκομμένο, γλυκιά πάπρικα, ελάχιστο πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κουρκουμά με κάρι. Θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας με τυρί φέτα ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας μας.
Ενώ έχουμε και ένα tip έκπληξη για το συγκεκριμένο πιάτο.
Για γλυκό μια τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια.
Καλή όρεξη.
Λαχανόρυζο λεμονάτο με σελινόριζα, σέλερι και κουρκουμά
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 30′-35′
Υλικά
80 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4½ φλιτζ. τσαγιού άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο - θα χρειαστούμε περίπου 3/4 από ένα μέτριο κεφάλι λάχανου, κομμένο με το μαντολίνο
1 μικρή σελινόριζα ή ½ μεγαλύτερη, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
½ φλιτζ. τσαγιού κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. τσαγιού σέλινο, φύλλα και μίσχοι, ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι
600 ml ζεστό νερό
30 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
ελάχιστο πιπέρι καγιέν
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή κάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει καλά.
Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει. Ρίχνουμε τη σελινόριζα, το σέλερι και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει και το ρύζι να «πιει» το περισσότερο υγρό, αφήνοντας στην κατσαρόλα μια μικρή ποσότητα.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο υγρό υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, 2 - 3 κομμάτια από τη μαγειρεμένη σελινόριζα, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά (ή το κάρι) και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας σχετικά υδαρής πολτός.
Μοιράζουμε το λαχανόρυζο σε πιάτα, προσθέτουμε σε κάθε μερίδα λίγο από τον πολτό που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και παξιμάδια.
Tip
Η συνταγή μας είναι το τέλειο συνοδευτικό για μοσχάρι λεμονάτο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #66» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 30′
Ψήσιμο: 20′-25′
Υλικά
150 γρ. μέλι
3 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 2
1 φύλλο σφολιάτας
για το σερβίρισμα
παγωτό βανίλια ή καϊμάκι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C
Ρίχνουμε το μέλι σε ένα ταψί διαμέτρου 18-20 εκ. Βάζουμε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας για 5′-6′, μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε μέσα τα αχλάδια, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Κόβουμε τη σφολιάτα στη διάμετρο του ταψιού, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και καλύπτουμε με αυτήν τα χαλάδια.
Ψήνουμε για 20′-25′.
Αφήνουμε να κρυώσει για 5′, την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σε κομμάτια. Συνοδέυουμε με το παγωτό.
Tip
Μπορούμε αντι για παγωτό να σερβίρουμε το γλυκό μας με άγλυκη σαντιγί. Κρέμα γάλακτος χτυπημένη στο μίξερ, χωρίς ζάχαρη.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #43» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.