Αυτή την Κυριακή στρώνουμε το τραπέζι μας με δύο πολύ νόστιμες συνταγές.
Για κυρίως μαγειρεύουμε αγαπημένα λαζάνια στο φούρνο με μελιτζάνες, βασιλικό, φέτα και παρμεζάνα ενώ για γλυκό προσφέρουμε μια καταπληκτική τάρτα λεμονιού, με ρούμι ή κονιάκ. Αν μάλιστα να δώσουμε περισσότερη γεύση και ασύλληπτη εμφάνιση την καλύπτουμε με μαρέγκα.
Καλή όρεξη.
Λαζάνια με μελιτζάνες
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 1 ώρα
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά
1/2 κιλό λαζάνια
4 μελιτζάνες φλάσκες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γρ. τυρί φέτα
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμα του ταψιού
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και λίγο αλάτι για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν.
Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι και το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες. Σιγοβράζουμε τα υλικά μας για 20 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει. Ρίχνουμε την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε.
Βράζουμε τα λαζάνια σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό λίγα λίγα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μία πετσέτα.
Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε μία στρώση λαζάνια. Στρώνουμε από πάνω λίγη σάλτσα, λίγες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε τα λαζάνια στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, σεβίρουμε.
Tip
Για να δώσουμε στο φαγητό μας περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε στην σάλτσα λίγο φρέσκο βασιλικό.
Αναδημοσίευση από Μαγειρεύοντας...για γιορτινές στιγμές (Εκδόσεις Φυτράκη)
Τάρτα λεμονιού
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Ψήσιμο: 15 λεπτά
Υλικά
για την ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη
1 αυγό
2 κουταλιές ρούμι ή κονιάκ
1/2 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
για την γέμιση
1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
5 κρόκους αυγών
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 μπαστουνάκι βανίλια
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό, το ρούμι και ρίχνουμε το μείγμα σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή.
Αλείφουμε με βούτυρο μία φόρμα για τάρτα και στρώνουμε την ζύμη, καλύπτοντας τα πλαϊνά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα, γεμίζουμε με ρύζι και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα με το ρύζι και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και βάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια, αφού την χαράξουμε κατά μήκος και βγάλουμε τα σπόρια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αφού κρυώσει η κρέμα, αφαιρούμε την βανίλια και την στρώνουμε στην τάρτα. Την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Tip
Αν θέλουμε, καλύπτουμε την τάρτα με μαρέγκα.
Εκτέλεση
Χτυπάμε τρία ασπράδια αυγών, μέχρι να δέσει η μαρέγκα. Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει σφιχτή. Την στρώνουμε στην τάρτα με ένα κουτάλι ή κορνέ και την ψήνουμε στο γκριλ στους 190 βαθμούς για 5 λεπτά.
Αναδημοσίευση από Μαγειρεύοντας...πίτε και τάρτες (Εκδόσεις Φυτράκη)