Κυριακάτικο τραπέζι: Pulled pork και τάρτα με κακάο και καρύδια

Ένα ταξίδι στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Open Image Modal
Darius Dzinnik via Getty Images/500px Plus

Το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μας ταξιδεύει μέχρι το νότο των Ηνωμένων Πολιτειών για να απολαύσουμε μια από τις πλέον κλασσικές του  συνταγές.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε αγαπημένο pulled pork το οποίο μπορούμε να συνοδεύσουμε με ντιπάκια, σαλάτα και πατάτες όλων των ειδών, ενώ με ότι περισσέψει μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα σάντουιτς με σως μήλου ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή μας. Όρεξη και φαντασία να έχουμε και οι επιλογές μας είναι ατελείωτες.

Όσο για το γλυκό μας, θα δοκιμάσουμε μια καταπληκτική τάρτα με κακάο, καρύδια και αυγά.

Καλή όρεξη.

Μαδημένο χοιρινό (pulled pork)

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα:4-9 ώρες, ανάλογα το ψήσιμο

Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι

1 κ.σ. πάπρικα

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ σκόνη σκόρδου

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή 

250 ml νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε πάπρικα, αλάτι, σκόνη σκόρδου και καστανή ζάχαρη.

Πασαλείβουμε με λάδι ένα βαθύ ταψί φούρνου ή μια γάστρα. Τρίβουμε το μείγμα της πάπρικας στο χοιρινό για να το καλύψουμε πλήρως. Τοποθετούμε το χοιρινό στην γάστρα ή στο ταψί.

Ρίχνουμε το νερό γύρω από το χοιρινό. Καλύπτουμε το χοιρινό με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο (στεγανά). Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 130 βαθμούς για 9 ώρες ή σε υψηλή στους 175 βαθμούς για 4 ώρες, έως ότου είναι εξαιρετικά μαλακό.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστούμε ευκολότερα.

Tip

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 πιρούνια για να μαδήσουμε το χοιρινό.

Αναδημοσίευση από «Κουζίνα, γεύσεις» σε συνταγές του Πέτρου Συρίγου.

Τάρτα με κακάο και καρύδια

Open Image Modal
Cabannes, Pierre via Getty Images/Foodcollection

Μερίδες: 6-8

Ψήσιμο: 45-50 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

100 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. βούτυρο

300 γρ. αλεύρι

1 αυγό

για την γέμιση

170 γρ. γάλα

280 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 αυγά

40 γρ. κακάο

60 γρ. βούτυρο

1 πρέζα βανίλια

170 γρ. καρυδόψιχα

Εκτέλεση

για την ζύμη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο. Κατόπιν την ανοίγουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 25 εκ.

για την γέμιση

Ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη με το κακάο και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. 

Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μείγμα με το κακάο. Προσθέτουμε και την βανίλια.

Γεμίζουμε την φόρμα με την καρυδόψιχα και προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα», εκδόσεις Σιδέρη σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.