Κυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες - πιπεριές γεμιστές με ρύζι και γρανίτα με καφέ και λεμόνι

«Σουσάμι, πιπερόριζα και άφθονα μυρωδικά εμπλουτίζουν την γέμιση και δημιουργούν ένα άκρως απολαυστικό πιάτο».
Open Image Modal
Getty

Λαδερό και πάλι λαδερό επιτάσσει το καλοκαιράκι αφού έχουμε ακόμα λίγες μέρες να το απολαύσουμε πριν μας αποχαιρετίσει - όχι μόνο ημερολογιακά - για φέτος.

Μαγειρεύουμε λοιπόν για το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μελιτζάνες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι και αρωματικά, που όπως πολύ εύστοχα υποστηρίζει η σεφ Νένα Ισμηρνόγλου, «σουσάμι, πιπερόριζα και άφθονα μυρωδικά εμπλουτίζουν την γέμιση και δημιουργούν ένα άκρως απολαυστικό πιάτο».

Όσο για γλυκάκι, θα προσφέρουμε μια δροσερή γρανίτα με καφέ και λεμόνι.

Καλή όρεξη.

Μελιτζάνες - πιπεριές γεμιστές με ρύζι και αρωματικά

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

6 μέτριες πιπεριές φλάσκες

6 πιπεριές φλωρίνης

4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

220 γρ. ρύζι για γεμιστά

3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

4 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο, χτυπημένο στο μούλτι σε σκόνη

1 κ.γ. τζίντζερ ξερό σε σκόνη

150 ml ελαιόλαδο και 50 ml για το ταψί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα καπάκια από τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές και με ένα κουταλάκι βγάζουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και την ψιλοκόβουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, σε 4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ψίχα της μελιτζάνας, ανακατεύουμε για 3 - 4 λεπτά και αποσύρουμε.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρύζι, την ντομάτα, τα αρωματικά, το σουσάμι, το τζίντζερ, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, γεμίζουμε τα λαχανικά μας αφήνοντας 1 εκ. από την κορυφή και βάζουμε σε ταψί που χωράει το ένα γεμιστό δίπλα στο άλλο.

Περιχύνουμε με τα 50 ml ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Tip

Δεν ξεχνάμε να έχουμε τυράκι φέτα και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από «Τα λαδερά είναι κουλ!» της Κυριακάτικης Καθημερινής και τον γαστρονόμο σε συνταγή της Νένας Ισμηρνόγλου.

Γρανίτα με καφέ και λεμόνι

Open Image Modal
Getty

Μερίδες: 2 - 3

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Αναμονή: 2 - 3 ώρες

Υλικά

250 ml νερό

50 ml χυμό λεμονιού

300 ml καφέ εσπέσο

150 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τον χυμό λεμονιού και την ζάχαρη και τοποθετούμε στην φωτιά.

Ανακατεύουμε ελαφρώς, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το σιρόπι, μετράμε 2 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πλαστικό ή μεταλλικό σκεύος (ιδανικά σε μπολ), το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να παγώσει εντελώς.

Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, ξύνουμε με δύο πηρούνια το παγωμένο μείγμα, έτσι ώστε να θρυμματιστεί και να σχηματιστεί κάτι σαν χιόνι.

Το σερβίρουμε μέσα σε ατομικά παγωμένα μπολ ή ποτήρια.

Αναδημοσίευση από «γλυκές αλχημείες» της Κυριακάτικης Καθημερινής σε συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου.