Κυριακάτικο τραπέζι: Μεσογειακό παστίτσιο και τάρτα σοκολάτα - φουντούκι

Με τυριά, ντοματίνια και βασιλικό.
Open Image Modal
Darius Dzinnik via Getty Images/500px Plus
sdv

Μεσογειακή συνταγή σε όλο της το μεγαλείο μας περιμένει στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Μαγειρεύουμε πατσιτσάκι γεμάτο με όλα τα καλούδια όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, ντομτίνια, κρεμμύδι, τέσσερα τυριά, φρέσκο βασιλικό και αγαπημένη μπεσαμέλ στρωμένη από πάνω. Συνδυασμός υλικών και γεύσεων που θα απολαύσουμε από την προετοιμασία έως το πιάτο μας.

Και για γλυκό, δροσερή τάρτα σοκολάτα με φουντούκι.

Καλή όρεξη.

 

Μεσογειακό παστίτσιο με τυριά, ντοματίνια και βασιλικό

Μερίδες: 6 - 8 άτομα

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

500 γρ. λαζάνια

για την γέμιση

5 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλικομμένα

2 πιπεριές πράσινες σε μπαστουνάκια

3 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα και στυμμένα

20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 χούφτα βασιλικό ψιλοκομμένο

200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο

100 γρ γραβιέρα γλυκιά τριμμένη

50 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την μπεσαμέλ

1200 ml. γάλα φρέσκο

300 ml. γάλα εβαπορέ

2 κρόκους αυγών

6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλς τις χρήσεις

5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Εκτέλεση

για την γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό  τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια για 2 - 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα.

Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε τα ντοματίνια, την φέτα, το ανθότυρο,, την γραβιέρα, τον βασιλκό και αλατοπιπερώνουμε.

Λαδώνουμε καλά ένα πιρέξ, (33x23) και στρώνουμε την βάση με λαζάνια. Στην συνέχεια απλώνουμε το 1/3 της γέμισης. Κάνουμε πάλι μια δεύτερη στρώση από λαζάνια και γέμιση και τελειώνουμε με μία τρίτη στρώση από λαζάνια και γέμιση.

για την μπεσαμέλ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και το κόρν φάουρ και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακατεύουμε ασταμάτητα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά, χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

 

για το στήσιμο

Περιχύνουμε το περιεχόμενο του πιρέξ με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε από πάνω με ττριμμένο τυρί γκούντα.

Ψήνουμε το παστίτσιο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Olive

 

Δροσερή τάρτα σοκολάτα - φουντούκι

Open Image Modal
ALEAIMAGE via Getty Images

Μερίδες: 12

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Υλικά

200 γρτ. κουβερτούρα γάλακτος 37%

300 γρ. κουβερτούρα 70%

200 ml κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης 

4 κ.σ. λικέρ φουντούκι

75 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα

για την βάση

200 γρ. μπισκότα σοκολάτας με φουντούκι, χοντροσπασμένα

75 γρ. βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα frangelico

200 ml κρέμα γάλακτος 48%

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 - 3 κ.σ. λικέρ φουντούκι

Εκτέλεση

για την βάση

Χτυπάμε τα μπισκότα σε μούλτι να θρυμματιστούν. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ. και καλύπτουμε με αυτό, την βάση του σκεύους. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

σύνθεση

Σπάμε όλη την κουβερτούρα σε κομμάτια και την ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ μαζί με την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι γλυκόζης.

Την λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. 

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ενσωματώνουμε και το λικέρ φουντούκι.

Αδειάζουμε το μείγμα της κουβερτούρας στην φόρμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο και αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Ανοίγουμε την φόρμα και αφαιρούμε την βάση. Καλύπτουμε με τριμμένο φουντούκι την επιφάνεια και τα πλαϊνά πιέζοντας απαλά με το χέρι.

για την κρέμα frangelico

Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα με την άχνη ζάχαρη και το λικέρ σε κρέμα με μαλακές κορυφές και σερβίρουμε στο πλάι με την τάρτα.

Αναδημοσίευση από περιοδικό Olive