Μετά από τον μπακαλιάρο σκορδαλιά που απολαύσαμε την 25η Μαρτίου ήρθε η ώρα να μαγειρέψουμε μια συνταγή με κρέας και λαχανικά στην κατσαρόλα.
Έτσι λοιπόν στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και ετοιμάζουμε μοσχάρι στην κατσαρόλα με μπρόκολο και δυόσμο. Θα προσθέσουμε όμως κρεμμύδι ξερό, λίγο τζίντζερ παρέα με κάρδαμο και φύλλα δάφνης, ενώ στο τέλος θα πασπαλίσουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Καλή όρεξη.
Μοσχάρι στην κατσαρόλα με μπρόκολο και δυόσμο
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
2 μέτρια μπουκετάκια μπρόκολο
800 γρ. μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κύβους 1,5-2 εκ.
500 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους 1,5 εκ.
200 ml. κρασί λευκό, ξηρό
1 λίτρο (περίπου) ζωμό κότας ή ζεστό νερό
1 1/2 κ.σ. φύλλα δυόσμου χοντροκομμένα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
2 δαφνόφυλλα
2 ολόκληρα κομμάτια κάρδαμο
2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα σε τηγάνι χωρίς την λιπαρή ουσία
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε μία φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει, ρίχνουμε το κρέας και το «σοτάρουμε» για 4 λεπτά (χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας).
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε για 4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την δάφνη, το κάρδαμο και τον μισό ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπρόκολο, δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, αλλά να μην στεγνώσει. Κάθε τόσο, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό.
Τέλος, ρίχνουμε τον δυόσμο και το τζίντζερ, ανακατεύουμε, αφήνουμε 5 λεπτά εκτός φωτιάς, βγάζουμε και πετάμε το κάρδαμο και τα φύλλα δάφνης και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Αναδημοσίευση από γαστρονόμο «Λαχανικά του χειμώνα - Κολοκύθα, Λάχανο, Σελινόριζα, Μπρόκολο» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Τηγανίτες με σταφίδες και μέλι
Μερίδες: 8
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. σταφίδες
2 - 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
μέλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σχηματίζουμε μια λακούβα στην μέση. Μέσα στην λακούβα ρίχνουμε το λεμόνι, στο οποίο έχουμε διαλύσει το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί ένας κάπως αραιός χυλός.
Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα και το ρίχνουμε στο ζεστό ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τις «πιτούλες», έως ότου να ροδίσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητκό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι.
Τις σερβίρουμε ζεστές και περιχυμένες με άφθονο μέλι.
Αναδημοσίευση από «Εδέσματα Ελληνικού Εορτολογίου» σε συνταγή Μυρσίνης Λαμπράκη.