Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ντομάτα έχει την τιμητική της αυτή την φορά, καθώς αποτελεί την βάση για τις δύο από τρεις συνταγές, που μοιράζεται μαζί μας η food blogger, Μαρία Καλογεροπούλου.
Λαχταριστοί ντοματοκεφτέδες με τραχανά, μελιτζάνες τσακώνικες με ντομάτα και για γλυκό, μία αφράτη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κρεμμύδια, είναι τα τρία πιάτα στο κυριακάτικο τραπέζι που στρώνουμε καθώς πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο.
Καλή μας όρεξη.
Ντοματοκεφτέδες - Το κεφτεδάκι του καλοκαιριού
Υλικά
1 κιλό ώριμες ντομάτες
5 κ.σ ξινό τραχανά
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ.σ. δυόσμο
1 1/2 κ.σ. μαϊντανό
πιπέρι μαύρο
αλάτι
1/2 baking powder
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε με τον τρίφτη από την μεριά με τις χοντρές τρύπες.
Αλατίζουμε την τριμμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να “νεραπολήκει”, δηλαδή να βγάλει τα υγρά της.
Στραγγίζουμε με σουρωτήρι με λεπτή σίτα ή στίβουμε με τις παλάμες μας τον ντοματοπολτό για να φύγουν τα περιττά υγρά.
Βήμα 2ο: Προσθέτουμε στον πολτό ντομάτας όλα τα υλικά για τους ντοματοκεφτέδες (5 κ.σ ξινό τραχανά, 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 1 αβγό, 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κ.σ. δυόσμο, 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένα), 1/2 baking powder, πιπέρι μαύρο) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ώστε να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά της ντομάτας, να φουσκώσει και να απλωθούν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 3ο: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες.
Τους γυρνάμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Τους τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε εφαρμόσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνοδεύουμε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι.
Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι.
Σημαντικές επισημάνσεις
Τα σπόρια από τις ντομάτες δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για σάλτσα σε φαγητό ή τα ρίχνουμε στην ντοματοσαλάτα για να κάνουμε πιο πλούσιο το ζουμάκι για νόστιμες παπάρες, ή τα βάζουμε πάνω σε ντάκο με λίγο χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Όσο περισσότερες ώρες μείνει το μείγμα στο ψυγείο, πριν τηγανίσουμε τους ντοματοκεφτέδες, τόσο καλύτερα. Είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα.
Το μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες θέλουμε να είναι σαν πηχτός χυλός. Εάν δούμε ότι η ντομάτα έχει βγάλει αρκετά υγρά και το μείγμα μας είναι νερουλό προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμη ή τραχανά.
Προσοχή στο τηγάνισμα. Εάν οι ντοματοκεφτέδες είναι πολύ χοντροί μπορεί να μην προλάβουν να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.
Τηγανίζουμε πρώτα 1 – 2 , τους δοκιμάζουμε στη γεύση, διορθώνουμε το αλάτι και την ένταση στα μυρωδικά και μετά συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τους υπόλοιπους.
Αναδημοσίευση από την HuffPost GR και το magiacook.gr
Μελιτζάνες με σάλτσα από ώριμες ντομάτες
Υλικά για 4 μερίδες
6 μελιτζάνες τσακώνικες μέτριου μεγέθους
2 σκελίδες σκόρδο
ξίδι
5 μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Παρασκευή σάλτσας
Τις τρίβουμε στον τρίφτη από την μεριά με τις πιο μεγάλες τρύπες (γι’ αυτή τη συνταγή είναι καλύτερα να μην τις πολτοποιήσουμε στο μούλτι).
Σε ένα τηγάνι ή σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδο και τις πολτοποιημένες ντομάτες.
Αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσει σε φωτιά μέτριας έντασης περίπου για 10 λεπτά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1/4 ποτήρι ανάλογα με το πόσο νερουλές ή σφιχτές ήταν οι ντομάτες σας).
Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει και να μελώσει. Είναι έτοιμη όταν το λάδι ξεχωρίζει από τη ντομάτα.
Μελιτζάνες τηγανητές
Όσο περιμένουμε την σάλτσα να βράσει ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις πλένουμε.
Τις κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές φέτες πάχους περίπου μισό εκατοστό.
Σε ένα τηγάνι προθερμαίνουμε λάδι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν.
Τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα.
Στη συνέχεια τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιάτο με λαδόκολλα ή απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Για το σερβίρισμα
Σε κάθε πιάτο βάζουμε όσες φέτες από μελιτζάνες επιθυμούμε, τις αρωματίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο και ραντίζουμε με ξίδι.
Προσθέτουμε μπόλικη σάλτσα.
Απαραίτητο είναι το τυρί φέτα και το ψωμί για τις βούτες.
Tip
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε τηγανητές πατάτες και τηγανητό αυγό.
Σημαντικές επισημάνσεις
Δεν βάζουμε ζάχαρη στη σάλτσα. Το μυστικό είναι να γευτούμε την αυθεντική γεύση της ντομάτας. Εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά του καλοκαιριού.
Κάποιες ποικιλίες μελιτζάνας είναι πικρές. Αυτό απαντάται σπάνια πια, αλλά για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων δοκιμάζουμε ένα κομματάκι για να διαπιστώσουμε εάν είναι πικρές. Αν είναι πικρές τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι για μισή ώρα. Στη συνέχεια τις αφαιρούμε από το νερό στύβοντας τες λίγο και τις βάζουμε σε σουρωτήρι ώστε να φύγει όσο περισσότερο νερό είναι δυνατόν. Αν κρατάνε νερό θα πιτσιλάνε αρκετά την ώρα που τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το ζεματιστό ελαιόλαδο. Μπορούμε επίσης να τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί πριν τις ρίξουμε στο λάδι.
Αν θέλουμε να τηγανίσουμε μελιτζάνες για πολλά άτομα τότε χρησιμοποιούμε ανάμεσα στις στρώσεις από τις τηγανισμένες μελιτζάνες λαδόκολλα ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να σερβίρουμε εύκολα τις μελιτζάνες όσες τηγανιές και να έχουμε χωρίς να κολλάνε η μία πάνω στην άλλη. Εάν χρησιμοποιήσουμε κουζινόχαρτο μπορεί να κολλήσει πάνω στις μελιτζάνες.
Αναδημοσίευση απο HuffPost GR και magiacook.gr
Αφράτη μηλόπιτα με καραμελωμένα μηλά και καρύδια
Υλικά
3 – 4 μεσαία μήλα (περίπου 800 γρ.)
150 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
κανέλα τριμμένη
100 γρ. (περίπου) ζάχαρη ακατέργαστη καστανή
4 μεγαλούτσικα αβγά
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 μπέικιν πάουντερ
1 μικρό σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε τη βάση με τα μήλα
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί μεγέθους περίπου 26 cm.
Λιώνουμε το βούτυρο (όχι πολύ ρευστό, να είναι κρεμώδης) και αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού (πάνω από την λαδόκολλα).
Υπολογίζουμε ότι το βούτυρο που θα χρειαστούμε για την επάλειψη είναι περίπου 2 κ.σ., όχι παραπάνω.
Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του κέικ.
Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού 3 με 4 κ.σ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη.
Καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες ή στρογγυλά ανάλογα το σχέδιο που θέλουμε να έχουν πάνω στη μηλόπιτα.
Τα βουτάμε στη ζάχαρη και τα τοποθετούμε με την ζάχαρη στον πάτο του ταψιού.
Αν θέλουμε τοποθετούμε κομμάτια μήλου και στα πλαϊνά του ταψιού.
Πασπαλίζουμε με κανέλα τα μήλα και ρίχνουμε χοντροκομμένα καρύδια.
Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε το κέικ
Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο μεγάλα μπολ.
Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Συνεχίζουμε στα άλλο μπολ.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο που έμεινε από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για να αλείψουμε το ταψί.
Χτυπάμε μέχρι το μείγμα με τα αβγά να αλλάξει χρώμα, να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο ώστε να μην μυρίζει το κέικ αβγουλίλας.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μπέικιν και το κονιάκ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το αλεύρι.
Όταν ομογενοποιηθούν καλά σταματάμε τη χρήση του μίξερ.
Προσθέτουμε μια χούφτα (περίπου 60 γρ.) χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα και τη μαρέγκα.
Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά με την σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ώστε να μην χάσουμε πολύ από τον όγκο.
Βήμα 3ο: Ψήσιμο στο φούρνο
Ρίχνουμε το μείγμα κέικ στο ταψί με τα μήλα.
Στρώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω αντιστάσεις, στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με το φούρνο).
Τοποθετούμε το ταψί στην 1η θέση, δηλ. αυτή που είναι πιο κοντά στον πάτο ώστε να ψηθούν καλά τα μήλα και «σηκωθεί» – φουσκώσει το κέικ.
Στη μισή ώρα ψησίματος η μηλόπιτα έχει ήδη πάρει ωραίο χρώμα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί απο πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέχρι τη μέση του κέικ.
Εάν βγει στεγνό η μηλόπιτα είναι έτοιμη. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι και βυθίζουμε εκ νέου το μαχαίρι εως ότου βγεί στεγνό.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος μπορεί να φτάσει μέχρι και την 1 ώρα.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο.
Είναι σημαντικό να αφήσουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει για μερικά λεπτά. (Έτσι δεν θα λασπώσει το κέικ και επιπλέον θα μείνει όμορφα η καραμέλα πάνω στα μήλα.)
Ξεφορμάρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα γυρνώντας το ταψί ανάποδα.
Όταν κρυώσει καλά, μπορούμε να πασπαλίσουμε γύρω γύρω την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη.
Πάει τέλεια με παγωτό.
Σημαντικές επισημάνσεις
Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε μικρά πεντανόστιμα μηλοπιτάκια. Χρησιμοποιούμε τις ειδικές φόρμες για το ψήσιμο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία παρασκευής με την μεγάλη μηλόπιτα. Επιλέγουμε μήλα σε μικρό μέγεθος, ή την ποικιλία φιρίκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες και τοποθετούμε στην τρύπα, στο κέντρο του μήλου, από ένα κομμάτι καρύδι.
Τα καρύδια είναι προαιρετικά στη συνταγή. Μπορούν να παραλειφθούν σε περίπτωση αλλεργίας. Δίνουν έξτρα γεύση και υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Τα καρύδια που είναι μέσα στο κέικ είναι τραγανά ενώ αυτά που πασπαλίσαμε τα μήλα έχουν ιδιαίτερη υφή που κάνουν την μηλόπιτα μία ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία εκτός από πεντανόστιμη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκή ζάχαρη αντί για καστανή στο πασπάλισμα των μήλων. Όμως η καστανή ζάχαρη δίνει πιο έντονη την γεύση της καραμέλας στα μήλα.
Αν κόψουμε τα μήλα σε φέτες, τις κόβουμε λεπτές και τις τοποθετούμε σαν πλισέ, ενώ τα στρογγυλά κομμάτια τα κόβουμε πιο χοντρά σε πάχος και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αν κόψουμε το μήλο σε φέτες, τότε, καθαρίζουμε πρώτα την εξωτερική φλούδα. Αν το κόψουμε σε ροδέλες είναι καλύτερα να καθαρίσουμε πρώτα τα κουκούτσια σκάβοντας περιστροφικά με ένα μυτερό μαχαίρι και μετά να καθαρίσουμε την φλούδα ώστε να μην μας διαλυθεί το μήλο.
Αναδημοσίευση από HuffPost GR και magiacook.gr