Μπορεί να τέλειωσε το καλοκαίρι και να μπήκε το φθινόπωρο, αυτός όμως δεν είναι λόγο για να μην βγεί από το φούρνο ένα ταψί μπριάμ. Είναι άλλωστε από τα πλέον must λαδερά μαζί με τα γεμιστά και τα φρέσκα φασολάκια.
Μόνο που στην συγκεκριμένη συνταγή αποφασίσαμε να το πειράξουμε, ολίγον τι. Ετσι προσθέσαμε κουρκουμά για πικάντικη γεύση αλλά και γλυκοπατάτα για να γλυκάνουμε όλο το ταψί με τα λαχανικά.
Στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μαγειρεύουμε, λοιπόν, παραδοσιακό μεν μπριάμ αλλά συγχρόνως πειραγμένο, και για γλυκό, ένα υπέροχο σεμιφρέντο με μπισκότα και κεράσια.
Καλή όρεξη.
Πειραγμένο Μπριάμ με κουρκουμά και γλυκοπατάτα
Υλικά
2 κολοκυθάκια
1 μεγάλη μελιτζάνα
2 κρεμμύδια
2 πιπεριές
1 γλυκοπατάτα
2 κουτ. της σούπας πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας κουρκουμά
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
θυμάρι
μαϊντανό
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και την γλυκοπατάτα σε κομμάτια ίδιου μεγέθους.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο.
Μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και την 1 ντομάτα, την οποία έχουμε κόψει σε καρέ.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και μόλις αρχίζει να βράζει η σάλτσα, χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να δέσει για 20 λεπτά.
Εάν δούμε ότι η ντομάτα μας δεν βγάζει πολλά υγρά, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό.
Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα ταψί, ρίχνουμε τα λαχανικά, που έχουμε κόψει και την μία επιπλέον ντομάτα κομμένη.
Βάζουμε από πάνω την σάλτσα ντομάτας, ρίχνουμε τον κουρκουμά και το λάδι κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί για 15 ακόμα λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε το μαϊντανό από πάνω για χρώμα και γεύση και σερβίρουμε.
Tip
Απαραίτητο συνοδευτικό, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Αναδημοσίευση από HuffPost GR και bubbles and avocado.
Σεμιφρέντο με μπισκότα και κεράσια
Υλικά
Για την σάλτσα:
200 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσια 125 ml νερό
50 γρ ζάχαρη
Για το Σεμιφρέντο:
4 κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια 235 γρ κρέμα 35% λιπαρά
λίγο αλάτι
εκχύλισμα βανίλιας
Για το μπισκότο:
170 γρ μπισκότα σοκολάτας 80 γρ βούτυρο
10 κεράσια χωρίς κουκούτσια
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τα κεράσια, το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί αρκετό από το νερό και να δέσει η σάλτσα.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε λίγα λίγα τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε στα μπισκότα κι ανακατεύουμε.
Εχουμε τρία μπωλ.
Στο πρώτο έχουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Στο δεύτερο έχουμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Στο τρίτο την κρέμα και την χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να σφίξει.
Ενώνουμε το μείγμα των κρόκων με την κρέμα και κατόπιν τη μαρέγκα.
Ανακατεύουμε αλλά όχι πολλές φορές για να μην αφαιρέσουμε όλο τον αέρα.
Για την συναρμολόγηση
Βάζουμε διαφανη μεμβράνη σε μια παραλληλόγραμμη θήκη ώστε να διευκολυνθούμε μετά στο ξεφορμάρισμα.
Απλώνουμε το μισό μείγμα από το σεμιφρέντο, πασπαλίζουμε από πάνω με μπισκότο και απλώνουμε τα κομμένα κεράσια στη σειρά (όχι τη σάλτσα).
Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα σεμιφρέντο και τελειώνουμε με μπισκότο.
Καλύπτουμε τη θήκη με μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει.
Για να σερβίρουμε το ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 5 λεπτά και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα από κεράσια.
Αναδημοσίευση από HuffPost GR και the Eaters