Κυριακάτικο τραπέζι: Πιπεριές γεμιστές με καρύδια, μυρωδικά και σορμπέ φράουλας

Βέγκαν συνταγή με ωμή γέμιση χωρίς ρύζι.
Open Image Modal
Getty

Ε ναι λοιπόν, καιρός ήταν να στρώσουμε το Κυριακάτικο τραπέζι με λαδερό φαγητό και μάλιστα με μια συνταγή που θα μας καταπλήξει. Και βέγκαν.

Μαγειρεύουμε πιπεριές γεμιστές, χωρίς ρύζι, με ωμή γέμιση από καρύδια, παρέα με λιαστές ντομάτες, φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, κόλιανδρο, βασιλικό ή δυόσμο. Σερβίρουμε με κολοκύθια σε λεπτές φέτες, που έχουμε πασπαλίσει με μαυροκούκι και μυρωδικά.

Όσο για το γλυκό μας, θα ετοιμάσουμε σορμπέ φράουλας με βασικά υλικά τον χυμό ανανά και την μπανάνα.

Καλή όρεξη.

Πιπεριές γεμιστές με καρύδια και μυρωδικά

Μερίδες: 2

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

8 μεγάλες πιπεριές καμπάνες

4 λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες

200 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κούπα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ψιλοκομμένα ή βασιλικού ή δυόσμου

30 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα

2 μικρά κολοκύθια, σε πολύ λεπτές φέτες, κομμένες στο πίλερ

1 κ.σ. ελαιόλαδο

φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή βασιλικού ή μαϊντανού

1 λεμόνι σε φέτες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.

Καθαρίζουμε τις 4 πιπεριές από τους σπόρους και το κοτσάνι και τις χτυπάμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το κρεμμύδι, το μυρωδικό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απλά.

Παράλληλα κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε τα σπόρια από τις υπόλοιπες πιπεριές.

Τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε όρθιες για 30 λεπτά, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσουν ελαφρώς.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις γεμίζουμε με το μείγμα πιπεριάς - καρυδιών που φτιάξαμε στο μούλτι.

για το στήσιμο

Συνοδεύουμε με τις φέτες κολοκυθιού και λεμονιού, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και το μυρωδικό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σεβίρουμε.

Tip

Διαλέγουμε όποια μυρωδικά μας αρέσουν και αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λιαστές ντομάτες, τρίβουμε 1 φρέσκια, ώριμη.

Τις σερβίρουμε και πάνω σε ψητές φέτες ντομάτας, ραντισμένες με βαλσαμικό ξύδι.

Λαδερό χωρίς τυρί φέτα και ψωμάκι φρέσκο δεν νοείται.

 Αναδημοσίευση από «Τα λαδερά είναι κουλ!» του Γαστρονόμου της Καθημερινής σε συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου

Σορμπέ με φράουλες χωρίς ζάχαρη

Open Image Modal
Visual Art Agency via Getty Images

Μερίδες: 4

Υλικά

1 κιλό φράουλες

1 φλιτζάνι χυμό ανανά

1 φλιτζάνι παγωμένο νερό

2 μπανάνες

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Ψιλοκόβουμε τις μπανάνες και τις φράουλες και τις βάζουμε στο μπλέντερ με τον χυμό ανανά και το νερό.

Το πολτοποιούμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες.

Στην συνέχεια αν έχουμε παγωτομηχανή παρασκευάζουμε το σορμπέ σύμφωνα με τις οδηγίες.

Διαφορετικά βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 4 - 5 ώρες, στην συνέχεια το αδειάζουμε στο μίξε, χτυπάμε για λίγα λεπτά να σπάσουν οι κρύσταλλοι και το βάζουμε και πάλι στην κατάψυξη.

Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά μετά από 3 - 4 ώρες και βάζουμε πάλι το σορμπέ μας στην κατάψυξη έως ότου το σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «Νόστιμα και light» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.