Κυριακάτικο τραπέζι: Ψάρι φούρνου με σπανάκι και μήλα σε κρασί με σάλτσα και παγωτό

Σφυρίδα ή συναγρίδα.
Open Image Modal
BSIP via Getty Images/Collection Mix: Sub

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας και απολαμβάνουμε ψάρι.

Επιλέγουμε σφυρίδα ή συναγρίδα την οποία θα μαγειρέψουμε με σπανάκι. Θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον υλικά όπως ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι, νομάτα και λίγη δάφνη.

Για γλυκό σερβίρουμε μήλα ψητά σε κρασί με σάλτσα και παγωτό.

Καλή όρεξη.

Ψάρι φούρνου με σπανάκι

Μερίδες: 6 - 8

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

1 ψάρι βάρους 1½-2 κιλά - σφυρίδα, συναγρίδα κ.α.

1½κιλό σπανάκι φρέσκο

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια

4-5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

2 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθρίζουμε καλά το ψάρι, το πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να σταγγίξει.

Καθρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζουμε σε τρυπητό, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Ζεσταίνουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά τα ξερά με τα φρέσκα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψηθεί με τα υγρά του.

Βάζουμε το ψάρι σε ένα ταψί και τοποθετούμε γύρω του, το σπανάκι με τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε το σπανάκι, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και περιχύνουμε το φαγητό με τα ντοματάκια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε το φαγητό στους 200 °C για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και το σπανάκι. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό στο ταψί.

Tip

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο σπανάκι. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε 1 κιλό.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Μήλα σε κρασί με σάλτσα και παγωτό

Open Image Modal
Adela Grigorita / 500px via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

6 μήλα κόκκινα, κατά προτίμηση Πηλίου

750 ml κόκκινο γλυκό κρασί

250 ml νερό

2 λοβοί βανίλιας, κομμένοι στη μέση, κατά μήκος, με ένα μαχαιράκι

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

2-3 ξυλάκια κανέλα

18 καρφάκια γαρίφαλο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κυβάκια + 50 γρ. βούτυρο για τη σάλτσα

6 κ.γ. καστανή ζάχαρη, για το πασπάλισμα

για το σερβίρισμα

παγωτό βανίλια ή σαντιγί 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μήλα και χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα καρφώνουμε 3 γαρίφαλα στο καθένα.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που ιδανικά να τα χωράει όλα σε μια στρώση και προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το νερό, τους λοβούς βανίλιας, το ξύσμα και τις κανέλες.

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε γιαν περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Δοκιμάζουμε, τρυπώντας με ένα μαχαίρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C.

Μεταφέρουμε τα μήλα σε βαθύ ταψί που ιδανικά να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το μισό υγρό της κατσαρόλας. Βάζουμε από ένα κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε μήλο και πασπαλίζουμε το καθένα με 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Εάν αρχίσουν να μαλακώνουν πολύ, αλλά δεν έχουν καραμελώσει, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου.

για τη σάλτσα

Το υπόλοιπο υγρό της κατσαρόλας το βάζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να σχηματιστεί μια παχύρρευστη σάλτσα.

για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά ή κρύα, με τη σάλτσα και παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - βιβλιοθήκη» σε συνταγή του Μπάμπη Ζιντίλη.