Για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας επιλέγουμε να μαγειρέψουμε δύο ακόμα πολύ γευστικές συνταγές.
Για κυρίως πιάτο σερβίρουμε ψαρονέφρι με λαχανικά, όπως πιπεριά κόκκινη και κίτρινη, κολοκυθάκια μαζί με μία κουταλιά μέλι, ενώ μπορούμε να κάνουμε το φαγητό μας λίγο πιο πικάντικό προσθέτοντας ένα υλικό έκπληξη.
Για γλυκό θα απολαύσουμε μήλα ψητά με γιαούρτι, σταφίδες, λίγη κανέλα και για ένταση θα προσθέσουμε μπράντι.
Καλή όρεξη.
Ψαρονέφρι με λαχανικά
μερίδες: 4
προετοιμασία: 45 λεπτά
μαγείρεμα: 15 λεπτά
Υλικά
1 κιλό ψαρονέφρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
4 κολοκυθάκια
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1/2 φλιτζάνι κρασί
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λεπτές ροδέλες και το βάζουμε σε μία πιατέλα. Ρίχνουμε σ′ ένα μπολ το μέλι, την σάλτσα σόγιας, λίγο αλατοπίπερο, τα ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα και το αφήνουμε για 30 λεπτά.
Κόβουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε κύβους. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει μία βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Τα βράζουμε για 5 λεπτά και στην συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λάδι, αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το κρέας με την μαρινάδα του. Ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνουμε τις πιπεριές με τα κολοκυθάκια, αλάτι, πιπέρι, το κρασί και τα σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.
Tip
Για πιο πικάντικη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μια κουταλιά πιπερόριζα τριμμένη.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...για τις γιορτινές μέρες», εκδόσεις Φυτράκη με επιμέλεια συνταγών, Βάσια Χριστοφόρου.
Μήλα ψητά με γιαούρτι και σταφίδες
μερίδες: 4
προετοιμασία: 15 λεπτά
ψήσιμο: 35 λεπτά
Υλικά
4 μήλα
4 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2 κ.σ. σταφίδες
λίγη κανέλλα
4 κ.σ. μπράντι
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μήλα και τα ανοίγουμε στο κέντρο αφαιρώντας τα κουκούτσια.
Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τις σταφίδες, την κανέλα, την ζάχαρη και το μπράντι.
Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα μικρό βαθύ ταψί.
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Στην συνέχεια τα ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, στραγγίζουμε τα υγρά από το ταψί και τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι.
Περιχύνουμε με την σάλτσα τα μήλα και σερβίρουμε.
Αναδημοσίευση από Extra Gourmet της Ελευθεροτυπίας με κείμενα και συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.