Κυριακάτικο τραπέζι: Ριζότο με θαλασσινά και τούρτα με σοκολάτα και άρωμα βανίλιας

Μέσα σε βάση από καραμέλα.
Open Image Modal
BURCU ATALAY TANKUT via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας και μαγειρεύουμε δύο συνταγές που θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας.

Για κυρίως πιάτο θα ετοιμάσουμε ριζότο λαχανικών με θαλασσινά. Μύδια, γαρίδες και καλαμαράκια, μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκορδάκι και καυτερή πιπεριά. Ενώ να το θελήσουμε μπορούμε να «παίξουμε» και με σαφράν.

Για γλυκό θα βγάλουμε μια απίθανη τούρτα σοκολάτα με άρωμα βανίλιας, μέσα σε βάση από καραμέλα.

Καλή όρεξη.

Ριζότο με θαλασσινά

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα και 15 λεπτά

Ψήσιμο: 15 λεπτά

Υλικά

2 φλιτζάνια ρύζι Αρμπόριο

10 μύδια φρέσκα

15 γαρίδες μικρές 

3 καλαμαράκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

6 φλιτζάνια χλιαρό νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τις γαρίδες και τα πλένουμε. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα καλαμαράκια, τα βράζουμε για 3 λεπτά και τα σουρώνουμε. Τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα βάζουμε σε μπολ. Βράζουμε τις γαρίδες για 3 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε άλλο μπολ.

Πλένουμε τα μύδια, τρίβοντας τα με ένα βουρτσάκι, τα αφήνουμε σε μια λεκάνη με νερό για 1 ώρα και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 κ.σ λάδι, προσθέτουμε λίγο νερό και τα μύδια. Τα ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Βγάζουμε τα μύδια και κρατάμε τον ζωμό. Αφού κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε το κέλυφος.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε λίγο. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, την πιπεριά, το ρύζι, αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το κρασί, τον ζωμό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τις γαρίδες, τα μύδια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρουμε το ριζότο πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Για πιο έντονο άρωμα και χρώμα, μπορούμε να προσθέσουμε μισό φακελάκι σαφράν, αφού το ανακατέψουμε με το ένα φλιτζάνι νερό.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Τούρτα με σοκολάτα και άρωμα βανίλιας, μέσα σε βάση από καραμέλα

Open Image Modal
Pastry and Food Photography via Getty Images

Μερίδες: 12

Υλικά

για την καραμέλα

120 γρ. βούτυρο

180 γρ. κρέμα γάλακτος

180 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

120 γρ. αλεύρι

150 γρ. φουντούκι ψιλοκομμένο

για την τούρτα

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί

80 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

6 κρόκοι αυγών

750 γρ. κρέμα γάλακτος

3 φύλλα ζελατίνας

3 κλωναράκια βανίλιας

Εκτέλεση

για την καραμέλα

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε  την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι και τα φουντούκια ανακατεύοντας.

Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολλα και του δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέχρι σημείου που η καραμέλα να είναι μαλακή. Ξεκολλάμε την καραμέλα από την λαδόκολλα και την τοποθετούμε σε μια φόρμα τάρτας 28 εκ. πιέζοντας στο κέντρο και σηκώνοντας τις άκρες γύρω-γύρω. 

Αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

για την τούρτα

Σκίζουμε τις βανίλιες κάθετα και τις ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 24 ώρες.

Χτυπάμε τους κρόκους και την ζάχαρη σε μπεν-μαρί μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας που προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό.

Ρίχνουμε το μείγμα στην σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (έχουμε αφαιρέσει τα κλωνάρια βανίλιας) σε παχύρρευστη μορφή και την ρίχνουμε στο μείγμα σοκολάτας.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα δαχτυλίδι διαμέτρου 25 εκ. και ύψους 5 εκ. και αφήνουμε να κρυώσει για 4 ώρες περίπου. Ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε την τούρτα μέσα στο καλάθι καραμέλας.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.