Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε σαρδέλες στο φούρνο με καβουρντισμένα αμύγδαλα και μέλι θυμαρίσιο.
Επιπλέον θα χρησιμοποιήσουμε μουστάρδα, χυμό λεμόνι, φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρυγανιά τριμμένη.
Για γλυκό θα απολαύσουμε ένα διαφορετικό τιραμισού, με Ξινό Τυρί από την Ίο και Tia Maria.
Καλή όρεξη.
Σαρδέλες φουρνιστές με αμύγδαλο και μέλι
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 15 λεπτά
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες φρέσκες, καθαρισμένες και χωρίς κεφάλια
2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
60 ml χυμό λεμόνι
1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τις σαρδέλες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.
Απλώνουμε τις σαρδέλες σε μια στρώση, σε μέτριο ταψί. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τον μαϊντανό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τη μουστάρδα, το μέλι και αλατοπίπερο και περιχύνουμε με το μείγμα τις σαρδέλες.
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - βιβλιοθήκη, καλοκαιρινές μαγειρικές με ψάρια» σε συνταγή, Νίκης Χρυσανθίδου.
Τιραμισού με Ξινό Τυρί από την Ίο και Tia Maria
Υλικά
15 μπισκότα σαβαγιάρ
350 ξινό τυρί Ίου
250 ml. κρέμα γάλακτος
130 άχνη ζάχαρη
150 ml. καφέ εσπρέσο
50 ml. λικέρ Tia Maria
1 κάψουλα βανίλια
Κακάο άγλυκο
Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε το τυρί.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την βανίλια, την άχνη και χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά.
Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Προτιμάμε να στήσουμε το γλυκό μερικά λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Ραντίζουμε τα σαβαγιάρ με τον καφέ και αρκετό Tia Maria, ώστε να μαλακώσουν αλλά να μην μουσκέψουν πολύ.
Τοποθετούμε τα σαβαγιάρ σε μια πιατέλα κάνοντας δύο στρώσεις. Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με κακάο.
Αναδημοσίευση από HuffPost Greece σε συνταγή FunkyCook