Κυριακάτικο τραπέζι: «Σκαρτοτσέτα» - Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά

Και μους σοκολάτα ψητή σαν γλυκό.
Open Image Modal
Carlo A via Getty Images
Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μια συνταγή από τα Επτάνησα με ιταλικές ρίζες. Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά ή αλλιώς «Σκαρτοτσέτα».

Θα προσθέσουμε στη σάλτσα κρεμμύδι ξερό, σκορδάκι, μαυροδάφνη και θυμάρι. Στη γέμιση βασιλικό, σουσάμι και κρόκους αυγών.

Σερβίρουμε με πουρέ, πιλάφι ή άλλο συνοδευτικό της επιλογής μας.

Για γλυκό, μους σοκολάτα ψητή, σαν γλυκό.

Καλή όρεξη.

«Σκαρτοτσέτα»

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

για τα ρολάκια

1 κιλό λεπτές μοσχαρίσιες φέτες από σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τις πλατύνει και να τις χτυπήσει σαν σνίτσελ)

60 ml ελαιόλαδο

για τη σάλτσα

800 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με τα ζουμιά τους)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

150 ml κόκκινο ξηρό κρασί

80 ml Μαυροδάφνη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη γέμιση

130 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη

130 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

20 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος

1 κ.σ. σουσάμι

2 κρόκοι αυγών

1 μέτρια ντομάτα, σε κυβάκια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τη σάλτσα

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8′, μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, το θυμάρι και αλατοπίπερο και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε τα κρασιά, αφήνουμε 2′-3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15′, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

για τα ρολάκια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Σε λεία επιφάνεια απλώνουμε τις φέτες κρέατος.

Απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση σε κάθε φέτα, μοιράζοντάς την ισόποσα.

Τυλίγουμε τις φέτες σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες του κρέατος προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε για 2′-3′ τα ρολάκια από όλες τις πλευρές. Δεν πειράζει αν χυθεί λίγη γέμιση. Θα τη ρίξουμε μαζί με το λάδι μέσα στην ντοματένια σάλτσα.

Βγάζουμε τα ρολά και τα τακτοποιούμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.

Σείουμε το σκεύος ώστε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30′, μέχρι να μαλακώσουν.

Σερβίρουμε με πουρέ, πιλάφι ή άλλο συνοδευτικό της επιλογής μας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #209» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Μους σοκολάτα ψητή σαν γλυκό

 

Open Image Modal
South China Morning Post via Getty Images
Μους σοκολάτα ψητή σαν γλυκό.

 

Υλικά

150 γρ. σοκολάτα 70%

120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

6 κρόκοι αυγών

6 ασπράδια αυγών

180 γρ. ζάχαρη

20 γρ. κακάο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (μέσα σε ανοξοίδωτο μπολ, στερεωμένο πάνω σε μισογεμάτη κατσαρόλα με νερό που βράζει), προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με 150 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Το προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα μαζί με το κακάο και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά.

Αδειάζουμε σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 10 εκ. αφήνοντας από πάνω απόσταση 1 εκ.

Ψήνουμε για 20′-25′ - Η καρδιά του γλυκού πρέπει να μείνει μαλακιά και υγρή.

Το σερβίρουμε μέσα στη φόρμα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.