Με την Μεγάλη Εβδομάδα να ξεκινάει αμέσως μετά το Κυριακάτικο τραπέζι, των Βαΐων, επιλέξαμε να ετοιμάσουμε μια συνταγή για ένα νηστήσιμο πιάτο.
Έστι λοιπόν μαγειρεύουμε, σπανακόρυζο, που όπως πολύ σωστά επισημαίνει η μαγείρισσα μας, Μαρία Καλογεροπούλου, πρόκειται για ένα ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, που τρώγεται όλες τις εποχές. Για γλυκάκι θα τρατάρουμε, ρυζογαλάκι με μέλι και άρωμα λεμονιού.
Καλή όρεξη.
Σπανακόρυζο
Μερίδες: 4 - 5
Υλικά
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
4-5 μεσαίου μεγέθους (τρυφερά) πράσα ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
3 κ.σ. άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μυρώνι (σφελίτσι), ψιλοκομμένο
2/3 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας
200 γρ. (περίπου 1 ποτήρι) ρύζι καρολίνα
3 ποτήρια νερό
1/2 κ. γλ. μπούκοβο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και το ξερό κρεμμύδι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε να “γυαλίσουν” τα υλικά και προσέχουμε να μην κολλήσουν στον πάτο.
Προσθέτουμε όλο το σπανάκι στην κατσαρόλα εφόσον το χωράει ή σε μικρές ποσότητες σταδιακά καθώς μειώνεται ο όγκος του. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά όλο το σπανάκι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά (μάραθο, μαϊντανό, μυρώνι) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε την εστία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 6΄-7΄.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10΄.
Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να “ξεκουραστεί” για 3΄ λεπτά σκεπάζοντας πάλι με το καπάκι. Σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθεί ο βρασμός του ρυζιού, θα φουσκώσει πίνοντας τα υγρά του φαγητού και θα μείνει ελάχιστο ζουμάκι.
Σερβίρουμε αμέσως, τρώγεται ζεστό. Συνοδεύεται με ελιές ξιδάτες καλαμών ή με τυρί φέτα, πικάντικη κατά προτίμηση.
Tip
Φροντίζουμε να πλύνουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, πολλές φορές σε μπόλικο νερό για να φύγουν τα χώματα, άλλα ξένα σώματα και φυσικά να ξεπλυθούν υπολείμματα από φυτοφάρμακα (τουλάχιστον όσα είναι ακόμα ορατά στα φυλλώματα).
Εάν το σπανάκι δεν είναι τρυφερό και μικρό (baby) θα χρειαστεί να το χοντροκόψουμε πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα.
Πριν προσθέσουμε το ρύζι στην κατσαρόλα πιάνουμε με το χέρι μας ένα κοτσάνι από το σπανάκι για να διαπιστώσουμε εάν είναι μαλακωμένο. Πρέπει να είναι μισοβρασμένο το σπανάκι και μετά να προσθέσουμε το ρύζι. Ο χρόνος βρασμού του εξαρτάται κατά πολύ εάν είναι τρυφερό ή όχι.
Πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός του σπανακόρυζου δοκιμάζουμε το ρύζι. Θέλουμε να κρατάει λίγο. Το ρύζι (όπως και τα ζυμαρικά) έχει την τάση να συνεχίζεται ο βρασμός του και να χυλώνει καθώς μένει στην κατσαρόλα.
Ακολουθούμε τις οδηγίες στο 5ο βήμα και θα φτιάξετε ένα καλοβρασμένο σπανακόρυζο.
Τα λαχανικά γενικότερα όταν βράζουν κατεβάζουν αρκετά υγρά. Γι’ αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε στο φαγητό. Καλύτερα να προσθέσουμε σταδιακά επιπλέον νερό, παρά να βάλουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται και να βγει το φαγητό σούπα. Αυτό το φαγητό ανήκει στην κατηγορία «τόσο όσο».
Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψετε τον χυμό ντομάτας. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε στο πιάτο λίγο χυμό λεμονιού. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα όταν είναι στην εποχή της.
Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia Cook
Ρυζόγαλο με μέλι και άρωμα λεμονιού
Υλικά
50 γρ. ρύζι γλασσέ
780 ml. γάλα φρέσκο
250 ml. νερό
50 γρ. ζάχαρη
100 ml. μέλι
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. ανθόνερο
1 κάψουλα βανιλλίνης
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι με το νερό να βράσει, βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 700 ml. από το γάλα με την ζάχαρη, το ξύσμα, την βανίλια και το μέλι να πάρουν μία βράση.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα, το βρασμένο ρύζι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 15′ λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο κρύο γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Βάζουμε το ρυζόγαλο στα μπωλ και αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα.
Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Funky Cook